IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната война с Русия може до докара до фалит Саудитска Арабия

Задълбочаващият се бюджетен дефицит на Рияд и отчуждаването на Кралството от САЩ могат да създадат необратими щети за саудитците

11:11 | 20.03.20 г. 63
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Принц Мохамед бин Салман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Принц Мохамед бин Салман. Снимка: Ройтерс

Някои хора може би мислят, че решението на Саудитска Арабия от миналата седмица да увеличи максимално производството на петрол, за да срине цените и да фалира американските производители на шистово гориво, е нещо като първоаприлска шега от началото на март. Очевидно обаче, това не е така. Колективната амнезия изглежда е засегнала и саудитските власти, както и други членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), относно това какви катастрофални последици имаше последният опит на Саудитска Арабия да унищожи петролната промишленост в САЩ в периода 2014-2016 г. Сега резултатът от ценовата война с Русия може да се окаже много по-страшен за Рияд и картела, пише Саймън Уоткинс за Oilprice.

Последният път, когато саудитците опитаха тази стратегия през 2014 г., имаше много по-голям шанс за успех, отколкото сега. Тогава бе широко разпространено мнението, че американските шистови производители не могат да произвеждат петрол на устойчива основа при цена на добив, по-ниска от около 70 долара за барел за сорта Брент. Рияд също разполагаше с рекордно големи резерви на чуждестранни активи от 737 млрд. долара през август 2014 г., което даде реална възможност на саудитците за маневриране по отношение на поддържането на обвързаността на валутата им към долара и покриването на огромните бюджетни дефицити, които биха възникнали от спада на цената на петрола чрез свръхпроизводство. Освен това в този момент Русия беше само един заинтересован наблюдател в кулоарите на картела. 

Саудитска Арабия беше толкова уверена в своя план, че през октомври 2014 г. по време на срещите в Ню Йорк между саудитските служители и други висши фигури от световната петролна индустрия, тя разкри, че е готова да толерира цени на Брент „между 80-90 долара за барел за период от една до две години“. Това се оказа 180-градусов обрат от предишното разбиране от страна на други членове на ОПЕК, че Саудитска Арабия е техен водач, като прави всичко възможно да запази високите цени на петрола, за да повиши просперитета на картела. Независимо от това, на срещата в Ню Йорк, Саудитска Арабия даде да се разбере, че има две ясни цели в осъществяването на стратегията си за свръхпроизводство. Първата от тях беше да унищожи (или поне да забави напредъка на) развиващата се американска шистова промишленост, а втората беше да окаже натиск върху други членове на ОПЕК да допринесат за дисциплинирането на снабдяването. Това значително се различаваше от приемливия ценови диапазон, посочен по-рано от саудитския министър на петрола Али ал Найми като „100 долара, 110 долара, 95 долара“ за барел.

В рамките на само няколко месеца от предприемането на тази стратегия за унищожаване на шистовата индустрия в САЩ на саудитците обаче им стана ясно, че те са направили ужасна грешка в подценяването на способността на американския шистов сектор да се реорганизира. Оказа се, че много от най-големите оператори на сондажни проекти успяха да получат прилични печалби във времето на цени на Брент между 35-37 долара за барел.

Технологиите позволиха на тези компании по-ефективно оползотворяване на сондажите във връзка със съкратеното време за пробиване.

Най-важното е, че неумолимият възход на американския шистов сектор позволи на САЩ да намалят енергийната си зависимост от Саудитска Арабия и да разширят още повече обхвата на своя геополитически надзор, като се превърнаха в най-големия петролен производител в света.

В периода 2014-2016 г. държавите членки на ОПЕК загубиха приходи от петрол в размер на 450 млрд. долара заради по-ниските цени на „черното злато“, по данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Те все още се опитват да запълнят дупките във валутните си резерви и бюджети, натрупани за тези две години, тъй като цените на петрола се сринаха от над 100 долара за барел на Брент до под 30 долара за барел.

Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 10 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 4 години
Вчера руската преса съобщи, че руските учени са разгадали генома на корона вирусът. Един от читателите питаше защо това е било необходимо, след като той е публикуван още на 9 - ти февруари в някакъв американски геномен справочник и даваше линк към него. Който може да ви обясни каква е причината да изследваш нещо което всички знаят, може да ви обясни каква е причината путин да пожелае да загуби милиарди долара, като можеше да свие добива с 200 000 барела дневно. Аз не мога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
хммм ...-------------------"... индрустрия тя дължи стотици милиарди финансиране ..."-------------------чак стотици милиарди ... :))) ... дето викат хората посмали мaнго ... шистовата индустрия дължи $84млрд. дълг с падеж от 2020 до 2024 и това е 60% от цялата сума ... в това число обаче са и тези дето нямат проблем да работят на тази цена , че и на по-ниска даже ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 5
korn
преди 4 години
И кво като фалират шистаците? Икономиката на най голяматам икономика в света, САЩ, не се опира на петрола. Но за ислямския и руския катун, където човеци в ранен етап на своето развитие, не могат да произвеждат нищо което да е конкурентно на цивилизования свят, ще фалират. Това е, кво се пъниш, научи се да ядеш свинско че не се знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 4
mirodes
преди 4 години
Освен това Тръмп винаги може да забрани вноса на нефт и шистаците няма да фалират,щото изцяло могат да задоволят американският пазар.Пак казвам-САЩ изнасят толкова нефт,колкото и внасят.Ниската цена на нефта ще удари големите износители Русия и СА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
mirodes
преди 4 години
***-женен съм и имам две деца.Ти колко имаш?Или си виждал гола жена само на кино?Шистаците като фалират естествено ще има неблагоприятни последствия.Въпросът е,че американската икономика е на плюс от евтин нефт.Щото САЩ може и да са най-големият производител на нефт,ама не са най-големият износител.Колкото изнасят,толкова и внасят.И потребяват най-много нефт в цял свят.Дали ако плащат по 20 долара за барел,няма да е по-добре,отколкото 60 долара?Ползите от ниската цена на нефта са в пъти повече от негативите.Шистаците са частници-така е при пазарната икономика,постоянно фалират фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 3
markov
преди 4 години
Компании за шистов петрол в САЩ имат множество дългове, а резкият спад на цените на петрола ще навреди на паричния им поток. Това ще има пряко влияние върху способността им да обслужват този дълг. Според проучване на федералната енергия в Далас средната цена на петрола в САЩ е от 48 до 54 долара за барел. Производителите може да успеят да свалят цената чрез намаляване на разходите. Но устойчивата цена на петрола под 40 долара за барел ще бъде пагубна за индустрията.Запасите от нефт в САЩ са в ужасна форма и сривът на суровия петрол може да се окаже последният пирон в ковчега.През последните няколко години производителите на петрол в САЩ стават свидетели на рязко покачване на съотношенията на дълга към собствения капитал.Индустрията вече претърпя рязък скок в броя на фалитите през 2019 г. През предходната година забележителните 50% от тях вървят "с корема нагоре".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 2
markov
преди 4 години
*** мое да си само ти тук като гледам. А твърдението ти че шистаците били частни компании и кво от това че фалирали , искам да те питам ти да не си завършил ПЖИТо бре ? И частните компании плащат заплати , внасят данъци, осигуровки и т.н. в бюджета на съответната страна. А да не говорим за дълговете който имат , щото ако наситина се спихне шистовата индрустрия тя дължи стотици милиарди финансиране което ще доведе до фалити на банки и фондове.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 5
mirodes
преди 4 години
Кой си ти,та да ми казваш какво ще пиша?Може да се разпореждаш у дома си на жена си.Ако изобщо си женен,а не си някой ***.И по темата-САЩ изнася толкова нефт,колкото и внася .Така че изобщо няма да им се отрази неблагоприятно ниската цена на нефта.Дори и да фалират част от шистаците,това са частни компании-рафинериите и потребителите на петрол са на изгода от ниски цени на нефта.Бензинът в САЩ вече е под 1 лв за литър еквивалентно.Ще изгубят Русия и саудитските ***,щото там компаниите са държавни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 3
markov
преди 4 години
А иначе по темата. Тези цени вледят на всички производители. В този ред на мисли реално САЩ като най-големия производител на петрол в света към момента няма как да е доволен. Но и досегашното положение няма как да продължи - ОПЕК + си ограничават добива а други тарикати възполваики се от приличните цени да си увеличават пазарния дял. Най вероятно след много сълзи и сополи ВСИЧКИ производители ще трябва да се разберат за някакви ограничения в добива за да се поддържа някаква цена в диапазона около 50-60 долара. Другия път е тотална конкуренция съпроводена с много фалити навсякъде по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 5
markov
преди 4 години
Фобиите трябва да се лекуват. Не сме длъжни да траем как под всяка тема 4-5 профила да срамят постоянно срещу лошите Руснаци и още по лошия Путин. Ограничете го малко това писане че стана вече досадно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още