IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сачева: Рано е да решаваме за отлагане плащането на данъци и осигуровки

Банките сами ще предложат гъвкави схеми на клиентите си, посочи социалният министър

12:14 | 16.03.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Рано е да се говори за въвеждане на мерки като отлагане на плащането на данъци и осигуровки, тъй като е едва третият ден от въвеждането на извънредно положение в България. Рано е и за мерки като мораториум на битовите сметки, за фиксирани цени на някои стоки срещу спекула, както и за отлагане на плащане на вноски по кредити и други подобни мерки.

Това коментира по Нова телевизия социалният министър Деница Сачева във връзка с мерките, които вече бяха обявени от държавата за подпомагане на бизнеса и икономиката заради очаквани загуби от блокирането на голяма част от икономическия живот. 

"Намираме се на третия ден от кризата и е рано да се правят такива драстични стъпки", каза социалният министър. И повтори потвърденото и от премиера вчера, че за един месец, в рамките на извънредното положение, бизнесите, които са сериозно засегнати от мерките, ще получават 60% подкрепа за заплати на служителите си.

В България има съществуващи механизми - Фонда за безработица е един от тях, каза още министърът на труда. Българска банка за развитие ще предложи инструмени, с които да подпомогне ликвидността на компаниите, които ще бъдат затруднени, допълни Сачева. 

Според нея също така е твърде рано да се предприемат драстични мерки като мораториум на битовите сметки (както предложиха от БСП, бел. ред.). "Няма как, ако няма приходи в държавния бюджет, да могат да бъдат осъществени всички други плащания", каза тя и обясни, че на този етап не се обмисля такава мярка.  

„Блокирането на цялата държава не е начинът, по който ще излезем от кризата здрави. Държавата вече взима мерки с отлагането на сроковете за подаване на годишни финансови отчети и удължаването на срокове за плащане на данък с отстъпка, припомни министърът.

На въпрос дали банките трябва да предложат на клиентите си отлагане на плащане на вноски по кредити и други подобни мерки, Сачева каза, че банките сами ще предложат гъвкави схеми на клиентите си, тъй като нямат интерес от повишаване на броя на лошите кредити. Тя допуска, че тези търговски отношения ще има някакъв вид саморегулация.

Във връзка с риск от спекулативно повишение на цени на определени стоки министърът посочи, че ще има строг контрол на спекулата. И отбеляза, че за фиксирани цени на стоки също е рано да се говори.

Деница Сачева обясни, че от вчера със заповед на премиера Бойко Борисов, засягаща работата на държавната администрация, за защитени са обявени служители, попадащи в категории като бременни жени, жени в процедура по инвитро, хора с увреждания, с хронични заболявания, родителите с деца до 8 клас, хора над 60 г., грижещи се за свои близки. Всички те могат да работят от вкъщи или да използват намалено работно време.

Сачева каза, че подобни мерки се вземат вече и в частния сектор, тъй като и работодателите са наясно, че ще имат нужда от хората си и след като премине кризата.

В следващите три дни общините ще получат допълнителен финансов ресурс от 20 млн. лева, за да разширят услугата домашен социален патронаж за хората с увреждания и хората, които са под карантина. Дейността се организира от самите общини. В момента близо 43 500 са хората, които в момента получават услугата "домашен социален патронаж".

Според Сачева мерките в държавата могат и да не бъдат най-строгите, ако има дисциплина и мобилизация. По думите  ѝ всичко зависи от ситуацията и министрите са готови да променят решенията. „Болестта няма да се забави, ако държавата изобщо спре. Тя ще се забави, когато спазваме дисциплина, ограничим пътуванията си в страната и чужбина", посочи Деница Сачева.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 4 години
Лесно е за чиновниците да раздават мозък !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Toranaga
преди 4 години
"Банките сами ще предложат гъвкави схеми на клиентите си, посочи социалният министър"явно не е стъпвала в банка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още