IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срокът за плащане на битови сметки ще бъде удължен от 10 на 20 дни

Спиране на плащанията е твърде рисково и ще доведе до междуфирмена задлъжнялост, заяви енергийният министър

16:37 | 16.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Предложението за въвеждане на мораториум върху плащанията на битови сметки е изключително рискова стъпка. Това заяви на брифинг в Министерския съвет енергийният министър Теменужка Петкова. Така тя коментира внесеното в Народното събрание проекторешение на БСП.

От левицата настояват да се спре плащането на сметки за вода, ток и телекомуникации за срока на въведеното извънредно положение в България и един месец след неговата отмяна. 

„Не трябва да допускаме популизмът да стане по-страшен от вируса, нека сме отговорни към задълженията, които имаме. Готови сме да удължим сроковете и да подходим индивидуално към случаите, за които това се налага. Гратисният период за плащане на сметка за ток ще бъде удължен от 10 на 20 дни, ако се налага ще го удължим още, но да се говори да се преустановят плащанията, е твърде рисково и ще доведе до междуфирмена задлъжнялост, от която трудно ще излезем“, обясни Петкова. Тя подчерта, че това не е в интерес на потребителите, защото ще се натрупат твърде много задължения, които после ще натоварят силно семейните бюджети.

Петкова добави още, че днес са проведени срещи с директорите на трите големи електроразпределителни дружества и председателят на КЕВР, за да се направи анализ на ситуацията и да се набележат мерки, насочени към това да се облекчат битовите потребители по отношение на ползването на ел. енергия и плащане на сметките.

Мерките:

- Осигуряване на непрекъсваемостта със снабдяване на ел. енергия. Всяко дружество преустановава всички планирани дейности, свързани с рехабилитация на мрежата. Остават само случаите с неотложна необходимост, ако има прекъсване на ел. енергия, да се подаде в максимално кратки срокове. 
- Ще бъде гарантирано подаването на ел. енергия, така че всички деца да могат да проведат виртуалните си учебни занятия нормално и спокойно.
- Всички болници на територията на страната са длъжни да разполагат и със собствени трафопостове и да гарантират алтернативно захранване посредством агрегати. Започват проверки на болниците, за да се провери дали тези системи са в изправност. 

Петкова обяви още, че ше се разработи механизъм, който да позволи на всички клиенти на "Булгаргаз" да бъдат възстановени сумите, които са надвзети и които са резултат от предоговарянето на условията за доставка на природен газ между "Булгаргаз" и "Газпром". Днес до 17.30 часа изтича срокът за подаване на становища от заинтересованите страни и няма да бъде удължаван, каза енергийният министър.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че сегашното положение изисква повишена отговорност от всички, не само от държавата и дружествата, но и от гражданите. „Първото и най-важно нещо е осигуряването на пълно и непрекъснато захранване в цялата страна с оглед на онлайн обучението и работата от вкъщи. Но имайте предвид, че ако се стигне до масово непплащане на битови сметки, това би било истинска катастрофа“, каза той.

Дадени са указания на ВиК операторите да преустановят снемане на показания на битовите абонати. Мярката ще е до 29 март. Това каза Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството по време на брифинг в Министерски съвет.

Потребителите трябва да направят самоотчет на водомерите и да го съобщят на ВиК операторите чрез интернет страницата, есемес или телефон, така че да се ограничи личният контакт между инкасатори и потребители. Могат да се залагат и служебни резултати, където няма подаден самоотчет, уточни Аврамова. 

Мерките, които са предприети, за да няма струпване на хора, се препоръчва на потребителите да изплащат услугата чрез електронен превод, банково плащане, чрез Български пощи, касите на ВиК-операторите или "Изипей". 

В помещенията, където са касите, ще се допускат определен брой хора и ще се дезинфекцират.  

Същите мерки ще важат и за плащанията към електроразпределителните дружества, обяви от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова. Тя призова хората да бъдат отговорни и да плащат задълженията си в срок онлайн. За възрастните хора или тези, които нямат достъп до интернет, гишетата в касите на компаниите ще бъдат отворени, но ще бъде реорганизирана дейността им, така че да може да бъде осигуряван достъп без струпване на много хора вътре в помещенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още