IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се срина до под 30 долара за барел на американския пазар

Петнайсет минути след 16 ч. българско време американският лек суров петрол West Texas Intermediate поевтинява с 8,4% до 29,06 долара за барел.

16:37 | 16.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Цените на петрола се сринаха с по над 8% в началото на борсовата търговия на американския пазар в понеделник на фона на ускоряващия се брой нови случаи на коронавирус по света. Глобалната пандемия доведе до спирането на редица бизнеси, което на свой ред още повече намали търсенето на суровината, съобщава CNBC.

Петнайсет минути след 16 ч. българско време американският лек суров петрол West Texas Intermediate поевтинява с 8,4% до 29,06 долара за барел.

От своя страна международният бенчмарк Брент поевтинява с 10,6% до 30,24 долара за барел. По-рано в рамките на търговията стойността му също падна под 30 долара до най-ниската поне от февруари 2019 г. насам.

Мрачните настроения се отразиха и върху актива убежище злато, което поевтинява с над 3% до 1470,10 долара за тройунция.

„Разкриващият се спад в търсенето е като нищо, което някой някога е виждал“, посочва анализаторът на Simmons Energy Пиърс Хамънд.

Представянето на пазарите в понеделник е факт, след като „черното злато“ изпрати тежка седмица. И двата сорта записаха най-лошото си седмично представяне от финансовата криза насам, изтривайки по над 23%, въпреки частичното възстановяване в петък, след като американският президент Доналд Тръмп призова за попълване на американския стратегически резерв.

„Цените на петрола реагират изключително негативно и вярваме…, че все още не сме видели дъното на петролните цени“, посочва ръководителят на петролното подразделение на Rystad Energy Бьорнер Тонауген.

 „На базата на цените на петрола инструктирах министърът на енергетиката да купи на много добра цена големи количества суров петрол за съхранение в американския стратегически резерв“, заяви Тръмп в петък по време на пресконференция, в рамките на която също така обяви извънредно положение заради коронавируса на територията на страната.

Петролът продължава да чувства натиск както от страна на търсенето, така и на предлагането. Коронавирусната пандемия намали търсенето на „черно злато“ заради намалените пътувания, а разпадът на алианса ОПЕК+ означава, че скоро може да има пренасищане на пазара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още