IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпаряващото се търсене заради коронавируса остави Брент на 30 долара за барел

Някои анализатори смятат, че най-лошото тепърва предстои

22:15 | 16.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се понижиха с около 10% в понеделник на фона на продължаващото ускоряване в ръста на новите случаи на заразени с коронавирус по света, което блокира пътуванията и бизнеса и принуждава хората да си останат по домовете като част от мерките за превенция на разрастването на заразата, съобщава CNBC.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 3,03 долара, или с 9,5%, до 28,70 долара за барел. Международният бенчмарк Брент отчете спад в цената от 11.2%, или 3,80 долара, до 30,05 долара за барел, след като по-рано Брента се търгуваше при цена от едва 29,52 долара за барел, отбелязвайки най-ниското си ниво от януари 2016г. 

„Спадът при търсенето се превръща в нещо, на което никой не е ставал свидетел“, посочва Пиърс Хамънд, анализатор в Simmons Energy.

Петролните пазари загърбиха една „ужасна“ според Хамънд седмица. И двата показателя, Брент и WTI, се сблъскаха с най-лошата си седмица след финансовата криза, след като изтриха по над 23% от стойността си, въпреки че цените получиха временно увеличение в петък вечерта след призива на президента на САЩ Доналд Тръмп да попълни стратегическия петролен резерв.

"Цените на петрола реагираха изключително негативно и вярваме ... че все още не сме виждали дъното на цените", каза от своя страна ръководителят на Rystad Energy Бьорнер Тонхаубен.

Петролът продължава да усеща натиска, както от страна на търсенето, така и от страна на предлагането. Избухването на коронавируса доведе до по-меко търсене, тъй като хората прекъсват пътуванията си, както и заради срива в преговорите за допълнителни съкращения в добива между ОПЕК и техните съюзници, довел до ценова война между Саудитска Арабия и Русия.

От Goldman Sachs заявиха в неделя, че не вярват, че действията на администрацията на американския президент по запасяване с петрол ще са достатъчни, за да компенсират рязката разпродажба на пазарите.

"Предвид мащаба и стратегическия характер на настоящия глобален излишък, ние вярваме, че тези покупки ще бъдат недостатъчни, за да премахнат все по-вероятния риск цените да паднат през второто и третото тримесечие на годината под 30 долара за бараел", споделят от Goldman Sachs.

Миналата седмица кредиторът намали прогнозите си за цените на петрола за второто тримесечие, след като напрежението между Саудитска Арабия и Русия ескалира. Goldman Sachs сега очаква средна цена за WTI от 29 долара за барел, а тази на Брент – 30 долара за барел. Това е значително под предишните оценки на банката за 42,50 долара за барел при WTI и 47 долара за Брент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още