IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания без забрани за коронавируса, само с препоръки

Не ходете в пъбове, съветва премиерът Борис Джонсън. Училищата оставят отворени

22:38 | 16.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Британското правителство засилва борбата си срещу разпространението на коронавируса. Всички жители са помолени да избягват пъбове, клубове, ресторанти, кина и театри. Също така, ако е възможно, всички не трябва да шофират до офиса, а да работят у дома. Пътуването също трябва да се избягва.

Хората с определени здравословни проблеми също трябва да останат у дома в продължение на три месеца от следващия уикенд и да отидат навън само за кратки разходки, ако е необходимо.

Всички британци трябва да намалят социалните си контакти до минимум, заяви премиерът Борис Джонсън на пресконференция в понеделник. Това важи особено за тези над 70 години, които са изложени на особен риск. Затова британците трябва да се въздържат от „ненужни“ посещения в домовете на възрастните хора.

Всеки, който вече има симптоми като температура и кашлица, трябва да остане вкъщи 14 дни - заедно с всички обитатели. Никой не трябва да излиза от къщата, дори и за пазаруване, каза Джонсън. За хората, които живеят сами, все още важи правилото да останат у дома в продължение на седем дни.

Каталогът с препоръки отбелязва определен обрат. Досега британското правителство не считаше ограниченията на ежедневния живот за необходими. Докато общественият живот спря в останалата част на Европа, Джонсън винаги твърдеше, че е твърде рано за регулации.

Има две причини, поради които сега се задейства: Първо, Великобритания със своя специален подход изглежда все по-изолирана, а общественият натиск у дома нараства. От друга страна, броят на жертвите се увеличава бързо. Броят на смъртните случаи достигна 53 в понеделник, а в четвъртък бяха едва десет.

„Без драстични действия случаите биха могли да се удвояват на всеки пет до шест дни", заяви Джонсън. Следователно, сега се нуждаем от „значителна промяна" в ежедневното поведение.

Но посланията на Джонсън все още далеч не отговарят на спешните реакции на континента. От една страна, не става въпрос за забрани, а само за препоръки. Вместо да затваря кръчми и да забранява масови събития, Джонсън разчита на британците да се вслушат в правителството и просто да спрат да ходят там. Той разчита, че собствениците и организаторите ще затворят по собствена инициатива. В крайна сметка "ние сме развита либерална демокрация, хората са зрели и разбират". Това е един от аргументите всички мерки да са призивни, а не принудителни.

От друга страна, той продължава да не заповядва затваряне на училищата. Максимата е „да вземем правилните мерки в точното време“, каза Джонсън. „Смятаме, че е по-добре училищата да бъдат отворени в момента.“ Правителството иска да избегне децата да се озоват при бабите и дядовците си и да ги заразят. Нито иска да натовари държавните здравни служители с допълнителни проблеми. Счита се обаче, че великденската ваканция ще бъде удължена.

Главният съветник на правителството по медицинските въпроси Крис Уити подчерта, че всички мерки трябва да бъдат устойчиви. Не става въпрос за забрана на нещо за две седмици. Препоръките може да се наложи да се спазват няколко месеца. "Това е маратон, а не спринт“, поясни той.

След остри критики към своята комуникационна политика сега правителството планира да отчита ежедневно състоянието на епидемията и други мерки на пресконференции. Ситуацията се променя много бързо, заяви правителственият научен съветник Патрик Валанс. Продължаваме да се учим, призна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Много_голям_инвестит
преди 4 години
възможно най-малоумната нация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
melon
преди 4 години
Здравомислещи хора. Не се поддават на психозата и истерията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още