IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюно льо Мер: Ще използвам и национализация, ако е необходимо

Финансовият министър на Франция заяви, че ще направи каквото е необходимо, за да защити най-големите компании в страната

20:00 | 17.03.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Бруно льо Мер, финансов министър на Франция. Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Бруно льо Мер, финансов министър на Франция. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

След като правителството на Франция отложи по-ранните си бюджетни планове и обещава милиарди евро за подкрепа на икономиката, министърът на финансите Брюно льо Мер заяви, че държавата може да се намеси, използвайки всякакви средства за защита на най-големите компании в страната, предава Bloomberg.

„Няма да се колебая да използвам всички налични за мен средства“, каза Льо Мер. "Това може да бъде капитализация, това може да бъде чрез придобиване от страна на държавата на дял в някоя компания, дори мога да използвам термина национализация, ако е необходимо", добави той.

Подобни ходове са в противовес на икономическата философия на президента Еманюел Макрон, който дойде на власт през 2017 г., обещавайки да изкорени присъствието на държавата в икономическия живот.

Сега обаче овладяването на коронавируса е от основна важност. Реформите на Макрон са спрени, а самият той в обръщението си към французите в понеделник вечер каза: „ние сме във война“.

ЕС иска „действие“

Проектодокумент на Европейския съюз гласи, че ограниченията на държавните помощи трябва да бъдат отслабени, за да се подпомогнат индустриите, засегнати от вируса. Трябва да има „бързи и ефективни действия“ на фона на предупрежденията, че континентът се насочва към рецесия.

Разпространението на коронавируса  доведе до сериозни сътресения на финансовите пазари, въпреки усилията на правителствата и централните банки да ограничат икономическите щети.

План за стимулиране

Льо Мер разгърна подробности за спешния правителствен пакет от стимули, който ще включва 45 милиарда евро (50 милиарда долара) разходи за покриване на заплати на служителите на затруднени компании плюс 300 милиарда евро гаранции за заемите им. Дългът на Франция ще нарасне над 100% от БВП.

Очаква се икономиката на страната да се свие с 1% през тази година. Но дори това е само временна цифра, която може да бъде много по-лоша в зависимост от това как се развива епидемията през следващите седмици, заяви льо Мер и добави: "Тази икономическа и финансова война ще бъде дълга".

Национализациите и рекапитализациите могат да включват деликатни и сложни преговори с други държави. Холандското и френското правителство вече са обсъдили рекапитализация на Air France-KLM, но всеки ход трябва да бъде координиран.

Италия засили усилията си да запази Alitalia от фалита със заем от 600 милиона евро, като част от план за ренационализация на превозвача.

Льо Мер заяви, че Франция също е готова да се намеси по други начини за успокояване на пазарите. Той каза, че решението на регулатора на фондовите пазари AMF да забрани късата продажба на 92 акции на сесията във вторник е "добро и необходимо", но Франция е готова да продължи по-далеч, като забрани късите продажби за един месец.

„Готови сме да вземем по-решителни мерки, ако е необходимо. Искаме да избегнем спекулациите на пазарите", каза финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Споко, гелосания *** и без това е болен от короничката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 4 години
БРАВО!ДОЖИВЯХМЕ ДА ВИДИМ 9-ТИ СЕПТЕМВРИ И ВЪВ ФРАНЦИЯ. ЗАЩО И ПРИ НАС НЯМА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ , А ДЪЛГОВЕ КАТО ТЕЗИ НА БЪЛГАРСКИ МОРСКИ ФЛОТ СЕ ОПРОЩАВАТ?!Защо държавата не го придоби обратно за сумата от ЕДИН ЛЕВ , а го остави на ДОМУСЧИЙСКИ да го разкости?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
На Изток, ако това се случи веднага ще почнат да крещят от Запад, че е комунизъм. Но понеже те са на пангара, проблем няма. И самият коронавирус е просто едно извинение, ако не бе той друго щеше да се появи и да е извинението. Истината е, че Западът отдавна е фалирал и всички модерни проблеми на света са свързани с този неоспорим факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ivancholak
преди 4 години
Значи големите, хм. Ами да те дават големи пари. Малките дето хранят семейството кучета ги яли. Шиб***н свят идиоts
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 4 години
Французите поне си казаха че сме във война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още