IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата: Незабавно да се постави под карантина Банско

Трябва да се мине в режим почти на военно положение. Да се вземат много по-радикални мерки, призова Иван Гешев

14:55 | 17.03.20 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Крайно наложително е незабавно да се постави под карантина град Банско. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на обсъждането на проекта на новия Закон за мерките за извънредното положение в правната комисия в парламента.

Отговорност на държавата е да се вземат твърди, адекватни и навременни мерки. Тук сега, веднага, утре ще е късно. Това е становището на прокуратурата, изразено от Гешев.

Трябва да се вземат много по-радикални мерки. Да минимизираме щетите, защото щети ще има, каза той. И призова за радикални решения, колкото и крайни да изглеждат в момента. 

Може би бяхме едни от първите в Европа по извънредно положение. Сигурен съм, че всички полагат някакви усилия. Това е свързано с екскурзиите в чужбина, с международните превози на хора, с движението на хора между градовете, които няма нужда да пътуват и да ходят на гости, проблемите с пътувания на големи групи, трябва да се решат и то незабавно. Трябва да се мине в режим почти на военно положение.

Не ни трябват допълнителни проблеми, посочи той. Тези радикални мерки прокуратурата не може да предприема, но може да каже, че са необходими, коментира Гешев.

Прокуратурата ще предостави определени предложения от компетенцията на обвинението, но всичко друго е в резултат на законодателната и изпълнителната власт, каза главният прокурор.

Смятате ли за достатъчни икономическите мерки, които правителството въвежда за борба с ефектите от коронавируса?

Да, адекватна реакция.
Добро начало са, но не са достатъчни.
Въобще не са адекватни.
Нямам мнение.
Общо 2362 гласа

Сега е моментът да разберем дали имаме държавници или хора, които се занимават с дребни политически игрички.

Негативните сценарии в Европа вероятно ще се развият и при нас, каза Гешев.

Става дума за ограничаване на куп дейности, които спокойно могат да се ограничат - пътувания, почивки, групови екскурзии с автобуси. Това са неща, които не са адекватни към момента. Няма как обаче да спре да работи държавата. Нека действаме като колектив, а не като изплашени индивиди, каза още Гешев.

„Залогът е не икономиката. Какво е икономиката без хората, без родителите ни. За кого е тази икономика, ако не за хората. Икономика се възстановява, държава се възстановява. Ние сме възстановявали държава след войни, но не и живота на хората“, каза Гешев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Не виждате ли, че властта се опитва да ви ограби като въвежда подобно извънредно положение... Коронавирусът не представлява никакъв проблем - истинския проблем ще цунамито от фалити, които скоро ще започне и милионите безработни, които то ще продуцира. Много удобно ще бъде да има военно положение, за да потушат бунтовете срещу властта, които предстоят. Скрий се мишко Гешев!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
ivanrog
преди 4 години
"Тези радикални мерки прокуратурата не може да предприема, но може да каже, че са необходими, коментира Гешев."Ще арестуват ли Гешев за вкарване на паника? И ако може да г-н Гешев да каже на каква база прокуратурата, може да даде становище на тема здравеопазване, че не ми е известно да имат медицинска експертиза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Много_голям_инвестит
преди 4 години
ЗА .Тея англииски ретарди ще ни заразят всичките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още