IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Пътуванията в чужбина трябва да бъдат преустановени

От днес до 13 април ще се прекратят всички дейности по входящ и изходящ туризъм, каза министърът на туризма Николина Ангелкова

16:19 | 17.03.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: БГНЕС</p>

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Екатерина Захариева призова българите да не пътуват в чужбина заради разпространението на коронавируса по света и мерките, които взимат отделните държави по затваряне на границите.

По думите ѝ ситуацията е изключително динамична и даже държави с ниска заболеваемост затварят сухоземните си и въздушните си граници и България не може да повлияе на тези решения.

Пътуванията с цел туризъм трябва веднага да бъдат преустановени, заяви на брифинг в Министерския съвет външният министър Екатерина Захариева.

Външният министър отново призова нашите сънародници да не пътуват, защото въпреки призивите се забелязват доста пътувания, които не попадат под определението неотложен случай.

Редица държави въведоха ограничения за пътуване. Полагаме неимоверни усилия да приберем редица граждани, каза тя. Оказали сме съдействие да приберем над 200 български граждани в България, каза Захариева.

Относно прибирането на български тирове Захариева посочи, че заедно с Министерство на транспорта и МВР се оказва съдействие за придвижване. „Все още има затруднения и преминаването става бавно. След първоначалната блокада на италианско-словенската граница вече три пъти преминават наши тирове, има забавяне“, посочи Захариева. 

На границата между Унгария и Австрия около 30 км е опашката в Австрия. Около 21 часа тази вечер колоната ще бъде пропусната. Ще бъде осигурен кортеж за преминаване, увери министърът. Тя обясни, че посолствата правят всичко възможно всички българи, заминали на почивки, да се приберат у нас.

Захариева се обърна и към българите, които пребивават в жужбина, като ги призова да спазват строгите мерки на съотгветната държава и да си останат там при възможност.

На всеки три часа се актуализира информацията какво е състоянието в различните държави - мерки, които се приемат, както и ограниченията, които се въвеждат на границите. На сайта на Министерство на външните работи има таблица, която също се актуализира на всеки три часа. 

„Не е време за туризъм, не е време за приключения, време е за отговорност към всички“, заяви транспортният министър Росен Желязков.

Ще бъде организирано прибирането на британски туристи, които са в български курорти, за да не натоварват нашата здравна система с проблемите, които имат". При връщането на самолета от Великобритания той ще може да качи наши сънародници. Чуждите превозвачи от рискови страни ще трябва в рамките на 24 часа да извършат всичките си дейности и на българска територия и да напуснат страната.

„Изключително безотговорно е да се пътува с цел туризъм и екскурзии“, заяви и министърът на туризма Николина Ангелкова. И обяви, че от днес до 13 април ще се преустановят всички дейности по входящ и изходящ туризъм и допълнителните дейности, свързани с това.

Разчитаме на отговорното поведение на всички българи в тази тежка ситуация. На добра воля очевидно не се получава, каза Ангелкова, мотивирайки мярката.

И към момента 483 българи са на екскурзия в чужбина навсякъде по света, каза тя. Те са заминали март месец, обясни тя и коментира, че това е много безотговорно.

Мерките са в името на това да се борим срещу заразата, каза Ангелкова и апелира за отговорност от страна на всеки български гражданин.

Временно се преустановяват организираните пътувания на български граждани в чужбина, организираните пътувания на чуждестранни граждани у нас, както и всички организирани туристически посещения в рамките на вътрешния туризъм. Временно се преустановяват също организираните посещения, представляващи допълнителни туристически услуги по смисъла на Закона за туризма. Това включва издадената днес заповед от министъра на туризма Николина Ангелкова.

Туристическите посещения, започнати до влизането в сила на заповедта, се прекратяват по най-бързия възможен начин, предвижда още документът.

Все още резервациите за юли и август не се отказват, посочи министърът. В момента не можем да прогнозираме дали ще имаме летен туристически сезон, каза още Ангелкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
s3
преди 4 години
И да призовава ние вече имаме планирана и платена почивка у Гръцко този уикенд, така че по-добре да си замълчи. Планирали сме обиколка на Атина, заедно с Метеора и Делфи, така че няма начин, ще се ходи да обикаляме и да видим свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още