IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови ли са агенциите за недвижими имоти у нас да преминат към виртуален режим?

Виртуалните огледи все още са новост за българския пазар, но пандемията от коронавирус може да ускори проникването им

08:30 | 19.03.20 г. 19
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Пандемията от коронавирус, която достигна преди повече от седмица и до нашата страна и принуди правителството да вземе извънредни мерки за овладяването на разпространението на заразата, е изпитание и за пазара на недвижими имоти. В момент, когато хората все повече ограничават контактите си в очакване на отминаването на пандемията, огледите на място са почти невъзможни. Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) препоръча в понеделник на членовете си да използват по-засилено VR и AR технологии при организирането на огледи. Готови ли са обаче родните агенции за недвижими имоти да пренесат дейността си във виртуалната реалност?

„Виртуалните огледи са нова технология за българския пазар, която е много добре позната в западните страни и дори вече се е превърнала в стандарт за индустрията. В България обаче тази технология тепърва навлиза и може би настоящата ситуация ще ускори проникването й. Сега е моментът потребителят да каже дали виртуалните огледи са от полза за него или не“, казва пред Investor.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Според нея виртуалната реалност е добър подход, с който клиентите могат да сведат броя на посещаваните имоти само до тези, които наистина харесват. „В бъдеще това ще е полезно за всички, тъй като ще пести време и усилия и ще увеличи ефективността на работата“, смята тя. Нейната компания разполага с над 50 заснети имота с 360-градусови турове, като някои от тях вече са били продадени.

„Виртуалните огледи са допълнителен разход, който сме направили, за да продължим да се развиваме, без да подозираме, че в един момент проектът ще се превърне в ключов за нас. Ранните ни наблюдения показват, че клиентите харесват този подход“, споделя Стойкова. Тя обаче признава, че засега на виртуалните огледи на имоти се гледа по-скоро като на атракция, а до този момент продавачите са били по-впечатлени от услугата от купувачите. „Сега те са още по-доволни, защото не се налага купувачите да идват физически в дома им, а опитваме да ги поканим виртуално“, казва тя.

Освен виртуалните турове редица други способи могат да помогнат на агенциите за недвижими имоти да обслужват клиентите си от дистанция във време на пандемия - огледи чрез видео връзка от разстояние, заснемане на видео клипове на имотите, подробен снимков и видео материал, детайлно описание на имота и неговите параметри и ценови листи, които са налични онлайн и могат да бъдат обсъждани от дистанция по телефон или имейл, отбелязва Стойкова. „Отделно от това наличието на лаптопи, мобилни телефони и друга техническа обезпеченост ще ни помогне в целия процес“, допълва тя.

20% ръст на запитванията

Според Георги Палпурин, създател на платформата Брокер 360, сега е удобен момент за по-сериозното навлизане на виртуалната реалност на пазара у нас, тъй като в света имотните компании започват все по-масово да прибягват до нея. В САЩ, например, големи платформи като Zillow предлагат възможности за виртуални огледи на имотите, казва той.

В световен мащаб технологията за 3D огледи е трайно наложена още преди две години, основно в САЩ, отбелязва и Александър Василев, главен изпълнителен директор на компанията за 3D виртуални огледи на имоти Insidemaps.bg. "У нас виртуалните огледи се популяризираха през последните месеци, най-вече защото самите купувачи на имоти откриха възможност да търсят жилище по-лесно и ценят времето и парите си. Факт е обаче, че покрай коронавируса и невъзможността да се правят физически огледи имаме с 20% по-голямо търсене и запитвания от агенции за недвижими имоти", допълва той.

Преди ситуацията с коронавируса виртуалните огледи бяха известни на брокерите на недвижими имоти, но малко от тях оценяваха плюсовете, които те носят, отбелязва Симона Мирчева, създател на платформата за виртуални 360-градусови огледи на недвижими имоти Ogledi.bg. "По-скоро ги намираха за минуси, тъй като всички брокери търсят личните контакти с потенциалните клиенти с цел да успяват на място да ги убеждават в предимството на даден имот. Когато един клиент гледа имота през VR очила или на компютъра си, няма директна връзка с брокера и гради мнението си само въз основа на това, което вижда, без да бъде облъчван от думите на посредник", казва Мирчева. 

"Поради това повечето компании за недвижими имоти се въздържаха да се възползват от услугите ни за заснемане на 360 градуса. В момента обаче виждат, че те са необходимост. Има засилен интерес, включително от Национално сдружение недвижими имоти ни помолиха за оферта към фирмите, които членуват в него. Но ние сме взели решение, че до края на месеца няма да извършваме заснемане на обекти", допълва тя. 

Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Ако цените се сринат както предричаш, значи имотът става добра инвестиция. Тъй че сделки ще има, брокстърите от глад няма да умрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ще се съглася с теб относно качествените имоти, да ги формулирам като много добра локация + качествено изпълнение, техните цени няма да варират много, просто защото тези имоти са много малко и няма предлагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
не е далече времето ... :))) ... ако си гледал "облакът атлас" на сестри уашовски , има една сцена дето главният герой и героиня влизат в стая , всичко е бетон и обикновенно легло , избра реалност , натисна копче и всичко визуално придоби цвят и визия ... :))) ... на излизане само изгаси реалността и готово ...на писалите по-долу , качествен имот на добра локация няма да видите в скоро време на цена като за кремиковци , нито ще видите добре организирани офис сгради празни или празни складови площи с добра комуникация ... ще видите по-малко сделки и лека корекция на цената на непрестижните локации , нищо друго от апокалипсиса дето очаквате ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Предлагам им следните мерки, вместо да се занимават с глупости:- лист на имоти с 20-30% отстъпка- лист на апартаменти в новостроящи се сгради с 40-50% отстъпка- лист на банки, предлагащи фиксирани лихви под 5% за целия периодКлиентите няма просто да намалеят, те ще изчезнат за следващите няколко години. Имайки предвид колко нови апртаменти ще излязат скоро, колко няма и да стигнат до излизане, щото разчитат на продажби на зелено и колко ще се разпродадат от ЧСИ, цените отиват наполовина!В този бранш са като щрауси. Надъхват се един друг и си вярват. Само, че пазара е подготвил плесница, като през 2009та.Помните ли тогава, как се сринаха цените с 40-50%? Еее, гответе се за същотото.На 550 - 600 евро квадрата в София може и да има купувачи.Впрочем, вече има оферти за 700 за завършени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Painkiller
преди 4 години
А готови ли са за реанимационен режим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
Стига сте залъгвали хората. То с реални огледи ги лъжат с квадратури, скрити дефекти и проблеми със жилище, общи части, сградата дори, та с виртуални огледи, ще стане страшно. Изобщо за какъв пазар се пише в момента, когато хора с капаро отказват сделки. Това е реалността на пазара вече. Хора тръгнали да направят сделки ги отказват. Не се лъжете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още