IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за безработица в Норвегия нараснаха за седмица с рекордните 128%

Някои анализатори очакват ново свиване на основните лихви от страна на централната банка на скандинавската страна

19:03 | 17.03.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на молбите за обезщетения от безработица в Норвегия скочи с изумителните 128% само за една седмица, след като разпространението на коронавируса доведе до почти напълно стопиране на най-силната скандинавска икономика, съобщава Bloomberg. 

Норвежките компании вече обявиха хиляди временни съкращения на персонала. Вече е ясно, че тези мерки оказват  бързо въздействие на икономическите данни и показват пред какви рискове е изправена и останалата част на Европа.

Рязко увеличената безработица оказва натиск върху централната банка на страната да постигне по-голямо намаляване на основните си лихви.

Зависимостта на Норвегия от износа на петрол я накара да се бори с икономическа криза на два фронта, а процентът на регистрираната безработица от 5,3% вече е най-високият за страната след 1995 г.

н н

Заради извънредното положение около коронавируса данните за безработицата вече ще се публикуват всяка седмица, а Норвежката администрация по труда и благосъстоянието очаква темпът да продължи да се увеличава. Рекордът на Норвегия по отношение на нивото на безработицата от 6,3% през 1993 г. може да бъде засенчен още тази седмица, след като броят на подадените заявление тези дни успяха да надминат молбите от цялата 2009 г., когато финансовата криза отново разтърси икономиката.

 „Тези данни трябва да са много притеснителни за Норвежката централна банка“, която миналата седмица прогнозира само с леко увеличение на безработицата до юни, каза главният стратег на SEB Ерика Бломгрен Далсто. „Вероятно в краткосрочен план ще има допълнително намаляване на лихвите с поне 50 базисни пункта“, предположи Далсто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Никой не го интересуват глупостите ти, та чак и да ги повтаряш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Аз препотвърждавам прогнозата си за 1 милион нови безработни у нас до 24 месеца. Гответе се за гнева на най-великият мечи пазар в историята, който не може да спрян каквото да е било количество стимули...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още