IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът прекрати временно преговорите за Brexit

Представителите на Великобритания и Европейския съюз се насочват към видеоконференции

20:35 | 17.03.20 г.
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Ройтерс

Представителите на Великобритания и Европейския съюз (ЕС) прекратиха втория кръг от преговори относно търговските отношения след Brexit през тази седмица заради задълбочаващата се криза около коронавируса, съобщава Euractiv. 

„В светлината на събитията относно коронавируса, утре официално няма да работим по преговарянето“, се казва в изявление на правителството на Обединеното кралство, в което се добавя, че служителите проучват възможностите за провеждане на предстоящи разговори през интернет.

Тъй като Великобритания и ЕС налагат 30-дневна забрана за пътуване и налагат редица извънредни мерки за своите граждани, провеждането на преговорите лице в лице за момента изглежда трудно изпълнимо.

Правителството на премиера Борис Джонсън постави като краен срок средата на юни, когато ще реши дали да се оттегли от разговорите с Брюксел, и повтори, че 11-месечният преходен период след Brexit няма да бъде удължен въпреки логистичния проблем, причинен от COVID-19.

„Очакваме да споделим проект за споразумение за свободна търговия заедно с проектите на законови текстове на редица самостоятелни споразумения в близко бъдеще, както бе планирано“, добавят от Обединеното кралство.

Относно борбата срещу разпространението на коронавируса британското правителство наложи ограничени за хората над 70-годишна възраст, препоръчвайки им да не излизат от домовете си. Мерките са повече пожелателни.

Мерките в плановете на правителството в борбата с коронавируса бяха предприети с оглед на увеличаващите се случаи на заразяване в Обединеното кралство.

Много от големите авиолинии обявиха, че ще свият броя на полетите си до 80%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още