IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щерю Ножаров: Нека видим и възможностите от кризата

Настоящата ситуация е тест за еврозоната и за това как тя ще подкрепи Италия, коментира икономистът

08:45 | 19.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не е нужно да се фокусираме само върху негативните ефекти и да всяваме паника, а да видим и възможностите, които този тип кризи, като екзогенен фактор, дават. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Щерю Ножаров, икономист и съавтор на доклада на ООН за публичния сектор 2018 г.

“На първо място, що се отнася до България,  тази криза ще даде отговор на един много важен и обществено значим въпрос, който стоеше в нашето общество точно преди кризата - да станем ли член на еврозоната”, добави той.  

Според д-р Ножаров настоящата криза е тест за еврозоната и за това как тя ще подкрепи Италия в тази ситуация.  
“Сривът на италианската икономика може да срине еврозоната. И ако еврозоната оцелее и излезе по-силна от тази криза, то България не трябва изобщо да се колебае и да се присъедини”, категоричен е икономистът. 

По думите му тази криза също така ще забави, отложи и смекчи по някакъв начин зелената сделка, която притеснява България.  

“Страната ни много искаше да знае какво се случва във връзка с тази зелена сделка, притесняваше се във връзка със структурата на нейната енергетика и високия енергиен интензитет на икономиката. Кризата ще даде възможност този процес да се осмисли, защото вероятно зелената сделка ще бъде отложена”, допълни още д-р Ножаров.  

Как кризата повлия на потреблението? Какъв вид услуги с добавена стойност ще предизвикат интерес? Може ли българското образование да се дигитализира и да привлече чуждестранни студенти? 

Вижте разговора на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още