IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber и Lyft прекратяват временно дейност в САЩ, Париж и Лондон

Акциите на Uber се обезцениха с 6,8%, а тези на Lyft - с с 2,41%

09:22 | 18.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/WILL OLIVER</em></p>

Снимка: EPA/WILL OLIVER

Uber и Lyft прекратиха дейността си по предоставяне на превоз в САЩ, Париж и Лондон, за да забавят разпространението на Covid-19, но Uber Eats е готов да продължи да работи. Lime също ще прекрати работата си с електрически скутери в Калифорния и Вашингтон, както и в Италия, Франция и Испания, предава CNBC.

Още вчера Uber Technologies започна да спира споделените пътувания в своята платформа в Съединените щати и Канада, за да ограничи разпространението на коронавируса. Възможността за по-евтини пътувания, при които една кола се споделя от трима пътници и шофьор, които пътуват в една посока, е спряна за потребителите в двете държави.

Северна Америка носи голяма част от приходите на Uber, но конкретният тип пътувания с много хора представляват малък дял от всички превози, сочат данни за американските градове.

Акциите на Uber се обезцениха с 6,8% до 18,91 долара за акция във вторник на фона на възстановяване на други технологични акции, след като компанията обяви, че преустановява услугите си на много места поради COVID-19.

Книжата на Lyft, която също спира услугата си за автомобили, поевтиняха с 2,41% до 18,66 долара за акция.

Тези понижения в цените на акциите се случват въпреки по-широкото пазарно рали след плановете на Белия дом да заглуши икономическия удар от пандемията. Dow отскочи с над 1000 пункта във вторник, за да достигне ръст от 5,2%, докато S&P 500 се повиши с 6%. Акциите на Amazon поскъпнаха с повече от 7%, след като компанията обяви, че наема 100 000 работници, за да помогне за търсенето. Книжата на Netflix също поскъпнаха със 7%, докато Apple се търгуваше с ръст от 4,4%, въпреки че обяви, че ще затвори всички търговски магазини в САЩ до второ нареждане. Всички магазини извън Китай са затворени до 27 март.

Вероятно инвеститорите разглеждат Lyft и Uber повече като акции на туристически компании, поставяйки ги в един от сегментите, най-силно засегнати от коронавируса. Няколко здравни и правителствени служители поискаха обществеността да избягва несъщественото пътуване и да остане у дома в опит да се забави грипоподобния коронавирус. Това доведе до потапяне на цените на акциите на Delta и Carnival.

Uber предупреди на 2-и март в ежегодния си отчет до борсата, че „пандемия или епидемия от болест или подобно притеснение за общественото здраве, като скорошното огнище на коронавирус или страх от подобно събитие“ може да създаде съществен риск за бизнеса й. В Съединените щати са потвърдени поне 5702 случаи на коронавирус, а досега са починали поне 94 души, показват данни на университета „Джонс Хопкинс“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още