IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия обяви пакет за подкрепа на икономиката от 38 млрд. евро

Те са насочени предимно към компаниите, за да не се стигне до масови съкращения

16:34 | 18.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Австрийското федерално правителство обяви пакет за подкрепа на икономиката в размер на 38 млрд. евро заради причинената от коронавируса криза. Канцлерът Себастиан Курц заяви, че части от пакета включват данъчни облекчения, обезпеченост за заеми и спешна помощ.

„Сега дойде времето, в което политиците трябва да помагат на хората. Много хора с право се притесняват за работата си и ние не можем да си затворим очите“, казва Курц, цитиран от Die Presse. Според него са необходими последователни действия. „Искаме да предотвратим масовата безработица. Независимо от цената, ние не искаме хората да не могат да финансират ежедневието си“, пояснява канцлерът.

Вицеканцлерът Вернер Коглер (Зелените) добавя, че тези мерки са необходими: „Ние се сблъскваме с най-голямата криза от Втората световна война". Става въпрос за поддържане на ликвидността на компаниите, за да се запазят работните места, така се помага на всички, допълва той.

„Да струва каквото ще - ще помогнем работата и заетостта. Ние помагаме на онези, които се нуждаят най-много от това. Но никоя индустрия не трябва да ревнува. Няма да оставим никого в беда", подчерта Коглер. По думите му става дума за помощи както за микрофирми с един зает, така и за големи компании.

Според министъра на финансите Гернот Блюмел в тази изключителна ситуация има само едно мото - да помогнем. Ето защо е бил гласуван новият пакет от помощи на стойност до 38 милиарда евро.

„Ние живеем в нова ера. Всички индустрии са засегнати. Освен това става дума за изключителна ситуация и в бюджетно отношение“, казва Блюмел. Той посочва трите приоритета на пакета за помощ: първо, отсрочка на данъци и намаления в обем до десет милиарда евро, второ - спешна помощ до 15 милиарда евро за особено засегнати компании и трето, до девет милиарда евро за гаранции и обезпечения. Ще има и подкрепа за онези компании, които са загубили приходи от продажби поради правителствените мерки. Скоро кабинетът ще даде подробности по темата.

Преди дни властите във Виена обявиха първоначалния „кризисен корона-фонд“ на стойност 4 млрд. евро, който ще покрива мостови заеми и кредитни гаранции за заздравяване на ликвидността на компаниите. Ще бъде осигурена и помощ за намаляване на работното време на служителите и за отлагане на плащането на данъци.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още