IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще издържи ли Европейският съюз на коронавируса?

Един от ефектите на Covid-19 е засилване на тенденцията към национализъм, която подкопава „наднационалния” ЕС

08:25 | 20.03.20 г. 67
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

COVID-19 е особено животозастрашаващ за възрастните хора и тези с хрочнични заболявания. Това описание важи и за Европейския съюз, който е 60-годишен и вече повече от десетилетие се люшка от една криза в друга. Институционално, ако не епидемиологично, ЕС е по-уязвим на вируса, отколкото повечето национални държави, пише Андреас Клут за Bloomberg.

От основаването си през 50-те години Европейският клуб по дефиниция е постнационален проект или „наднационален“ според жаргона на държавните служители в Брюксел. Държавите членки обещаха да вплетат съдбите си във взаимна солидарност. Те дори се съгласиха постепенно да предадат своя национален суверенитет на Съединените европейски щати в името на споделена идентичност. Това е значението на „все по-тесния съюз“, предвиден в учредителните договори.

Да се върнем в реалния свят, където вътрешноевропейската солидарност е обтегната от пандемията, а национализмът - под формата на едностранни и некоординирани решения, вземани от държавите членки - отново се завръща. Германия, например, предизвика възмущение в Австрия и Швейцария, като спря доставките на маски за лице към своите съседи. Няколко държави имат ограничения за износ, обикновено вградени в непроницаема правна терминология, на медицинско оборудване - от очила до ръкавици и вентилатори. В частност Италия се чувства изоставена. Когато тя за първи път се опита да се позове на механизма на ЕС за споделяне на медицински доставки, никоя държава членка не помогна. По ирония на съдбата само Китай изпрати оборудване.

Стои въпросът и със затварянето на национални граници дори в рамките на Шенгенското пространство на предполагаемо безпрепятствено пътуване. Неотдавна Полша, Чехия и Дания спуснаха бариерите. Наскоро други ги последваха, включително Германия, която затвори границите си с Франция, Австрия, Люксембург и Швейцария (страна извън ЕС, която принадлежи към Шенген). Нормалната свобода на движение в ЕС беше преустановена.

Епидемиологичният аргумент за такова затваряне на граници е много по-слаб, отколкото за други форми на социално дистанциране, като отмяна на търговски панаири или самокарантиране у дома. Ако вирусът се разпространява сред населението от двете страни на границата, какъвто е случаят с този коронавирус, предотвратяването на движението на хора няма да помогне за ограничаване на разпространението. В противен случай Германия може със същия успех да "затвори" демаркационната линия между Бавария и Тюрингия или други нейни федерални провинции.

Но по време на криза, в която правителствата се страхуват да изглеждат безсилни, затварянето на граници има придава решителност. Ето защо, със закъснение, самият ЕС сега се включва в играта и призовава своите членове да затворят външните граници на блока за 30 дни. Повечето от тях вече са затворени, разбира се. Предложението на ЕС всъщност е молба към държавите членки да спасят вътрешния „единен пазар“ на стоки, услуги, труд и капитал. В крайна сметка това е опит да се чуе гласа на съюза.

Ясното послание е, че винаги, когато Европа като цяло е поставена на изпитание, тя се проваля. И тогава всичко - солидарност, вярност, вземане на решения - се връща обратно към нациите.

В този смисъл Covid-19 е по-екстремна версия на бежанската криза от 2015-16 г. Тогава ЕС не успя да намери единен отговор на мигрантите. Вместо това отделни държави - от Унгария до Австрия - едностранно затвориха границите си. Впоследствие те се противяха на всички опити за реформиране на европейските закони за убежището. Ето защо ЕС все още не е поправил системата и е изправен пред втори кръг на подобни сътресения. Сходна беше историята с кризата на еврото или всъщност с всяко неразположение в Европа.

Освен ако лидерите на ЕС по някакъв начин не се издигнат на висотата на положението, един извод от Covid-19 за обикновените граждани ще бъде, че при истинска криза само собствените им държави могат да действат достатъчно бързо и смело, за да заслужат доверието им. Хора като поставените под карантина италианци ще се кичат с националните си цветове, а не със звездите на ЕС, по балконите си, за да сигнализират къде лежи основната им солидарност.

Всичко това, разбира се, е особено обезкуражаващо за еврофили като Урсула фон дер Лайен, сравнително новият председател на Европейската комисия. Тя се надяваше да доближи „Европа“ до нейните граждани и да я направи по-обединена и по-силна в контекста на геополитическите сблъсъци с Китай, Русия и САЩ. Но независимо дали предизвикателството е миграцията, външната политика или отбраната, европейските нации просто не могат, или не искат, да направят своя съюз "по-близък".

По-лошото е, че всеки неуспех на ЕС по отношение на действие или солидарност е вода в мелницата на популистите, националистите и евроскептиците, от Италия през Унгария до Германия. Те вече накараха една държава членка, Великобритания, да обърне гръб на ЕС.

Но за да пропадне Европа, дори не е необходимо официално да напуснат повече страни. Други блокове са се разпадали през цялата история, от Лигата на нациите до Конфедерацията на Рейн и Свещената Римска империя преди това. Някои са се сривали бързо, други - бавно. Всеки по свой трагичен начин те просто стават нерелевантни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Да, дааа, плашилото задрънка и почна с гаргоплашенето!Как не се сетиха лидерите в ЕС, че ще останат без ток??!Няма ли някой от тях да се сети да пита далновидни "инвеститори" в Газпром, да им отвори очите??; Хахаааа:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ааа, глyпчо, аз цитирам проучванията, не говоря от тяхно име.70% харесват ЕС.Има и 30% глyпаци, които си мислят, че има по-добра алтернатива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Айде пък тоя говори от името на "мнозинството в Европа" - тебе пък кой те упълномощи? На това мнозинство ще му хареса ли да плаща по едно евро за киловат ток и да остане без работа поради неизбежния срив на индустрията? Това е финансова инжекция, но само за крадците с ВЕИ-тата. А парите за тая инжекция ще бъдат взети от джоба на работещите хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Тебе пък кой те е упълномощил да говориш от името на "огромна част от Българите" - смeшник? Хората не им пука нито за Русия, нито за ЕС - те просто искат да живеят човешки !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Не му се сърдете на Империята. Не е лесно да гледаш как многогодишните ти инвестиции отиват в кeнeфa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Горлия глyпак, до коя мизерия ни докара ЕС, бе?Всъщност, тебе може и да те е докарал, щот вече го няма сладкото бюрце в партийката и сега си ..."инвеститор" в газпром :))) Ние НЕ сме най-бедната държава в Европа, най не правиш разлика между Европа и ЕС. Къде-къде по-бедни има, например в любимата ти Расийка минималната заплата е вече 280 лв, а средната 800.И ние щяхме да сме там, фалирала губерния под чепика на алкохолиците, ако не беше ЕС. А младите хора вече могат да избират къде да живеят и как да живеят.Ако дадат такава възможност на москвичите, за секунди ще стане преселението на века.Развъждаме ***, като тебе, само да напомнят, каква е алтернативата. Нещо, като плашилото в полето. Безопасна окъсана кукла, само дрънчи с окачените и дрънкалки и плаши гаргите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
И нали - когато ни приемаха - ни обещаваха "Европа на нациите"? Как стана така, че ЕС се превръща в уродливо подобие на СССР? Как така да си Българин, французин, германец, унгарец - камо ли да го заявиш, стана едва ли не престъпление? Как така "национализмът" (т.е. ПАТРИОТИЗМЪТ) стана престъпление? КОЙ иска такава Европа в която няма да има нито икономика, нито европейци?За хиляден път казвам, че ЕС в тоя му вид е огромна заплаха за Европа - и трябва да бъде унищожен !!! Чувам - крeтенът тимерманс бил под карантина - дано се озъби - за да има някаква файда от тоя вирус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 4 години
и пак да те питаме, мислиш ли че лъжите и демагогията ти минава тук ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
И аз това щях да кажа - на база статиите от вчера. Десетки милиони европейци ще останат без работа, защото милиони малки бизнеси ще фалират. Твърде е вероятно Италия - тая важна икономика - да изпадне в тежка криза и да има нужда от сериозно подпомагане. Много банки също може да закъсат, ако кредитополучателите не могат да плащат дори за 2-3 месеца. На фона на всичко това - климатическите терористи пак - като озверели - крещят "Дайте пари !!!". Тях нищо не ги интересува, освен собствените им НЕПАЗАРНИ печалби. А че десетки милиони ще бъдат икономически съсипани - какво толкова? Ако се осъществят "зелените политики" - икономическите щети и жертви ще бъдат по-големи в пъти !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Ти не разбираш ли бе - генетически тпак, че точно ЕС ни докара до тая мизерия? НИКОГА досега в цялата си история не сме били най-бедната държава в Европа - дори след като войни сме водили !!!ЕС ни разсипа енергетиката, отвлече ни над милион млади и образовани хора, а на тяхна сметка ни принуди да развъждаме ***. Само по тия три направления, щетите които ни нанесе ЕС, са за над 100-120 милиарда !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още