IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на Wall Street отново е спряна – за 4 път в последните 5 сесии

Dow Jones Industrial се срина със 7,1% в сряда до под 20 000 пункта

19:15 | 18.03.20 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Въпреки две спешни понижения на лихвите в рамките на няколко дни и обявяването на нови акции за придобиване на облигации акциите на Wall Street продължават да се обезценяват. Dow Jones Industrial се срина със 7,1% в сряда до 19 718 пункта, докато широкият S&P 500 също спадна с над 7%. Както в началото на седмицата, това предизвика още една 15-минутна пауза на търговията. Това става за четвърти път в последните 5 търговски сесии.

По този начин Dow Jones Industrial Average изтри целия ръст, регистриран след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, а инвеститорите искат повече държавни разходи, за да се компенсира въздействието на вируса. Администрацията на Тръмп обмисля увеличаване на разходите, които за момента възлизат на 1 трилион долара

„Тук вече се намираме в голяма панка", казва Питър Кардило, старши пазарен икономист в Spartan Capital Securities в Ню Йорк. "Страхът от евентуална дефлация вероятно е една от причините пазарът да се държи така, както се държи".

Анонсираните мерки за помощ от правителството на САЩ и Федералния резерв на САЩ предизвикаха значително повишаване на цените вчера. Сега обаче инвеститорите са обезпокоени, че дори драматичните мерки за стимулиране няма да попречат на дълбока рецесия, тъй като болестта Covid-19 продължава да се разпространява бързо по целия свят, а прогнозите са, че щетите ще измъчват света и през лятото.

Дори отчаяните опити на американския президент Доналд Тръмп не помагат да се спрат пропаданията на курсовете. Той казва, че има "много важни новини" от американската FDA по отношение на "китайския вирус" и ще даде пресконференция по този въпрос днес, поясни той в Twitter, без да дава подробности.

Правителството на САЩ предлага на Конгреса да се отпуснат допълнителни 45,8 милиарда долара за борба с пандемията. Според говорител на администрацията на Белия дом парите ще постъпят в здравните, отбранителните и ветеранските власти, за да засилят усилията им. Сумата не е свързана от пакета за помощ от 1 трлн. долара, който правителството предложи във вторник за смекчаване на икономическото въздействие.

„Липсващата основна съставка за устойчиво възстановяване на апетита към риск е някакво доказателство, че пикът на глобалното разпространение на инфекцията Covid-19 е достигнат“, казва Пол О’Конър, ръководител на поделението за активи в Janus Henderson Investors. „Ясно е, че все още не сме там“, казва той, цитиран от Bloomberg.

Планираните американски стимули може да възлизат на 1,2 трилиона долара, като целта им са да се предотврати най-лошото въздействие на криза, която вече изглежда, че ще хвърли много от световните икономики в рецесия.

Настоящият мечи пазар предизвиква искания за търговска пауза. Министърът на финансите Стивън Манучин например предложи да се съкрати времето за търговия при изключителни обстоятелства. Тази идея срещна съпротива от редица водещи инвеститори и оператори на борси. Според тях това би навредило на доверието на пазара.

Преди началото на сесията бяха представени данните за строителните разрешителни за февруари. Новото строителство достига 1,60 милиона броя, което е намаление с 1,5 процента в сравнение с предходния месец. Но броят им не е толкова важен, тъй като все още не бе повлиян от коронакризата. За анализаторите от Landesbank Helaba едно е сигурно: „Очаква се строителните дейности да изпаднат в криза през следващите месеци и растежът на брутния вътрешен продукт също ще пострада“.

Акциите на Boeing се обезцениха с още 20 процента и се търгуват под границата от 100 долара. Производителят на въздухоплавателните средства изисква 60 млрд. долара помощни средства за аерокосмическите компании.

Преди година компанията се смяташе за концерн, който може да генерира непрекъснат растеж и за символ на технологичната и индустриална мощ на Съединените щати. Въпреки това книжата загубиха над 60 процента от стойността си през това тримесечие, докато пазарът като цяло падна само с една трета - около 7 трилиона долара.

Напук на разпродажбите на международните фондови пазари акциите на Walmart се покачват до рекордно високо ниво. Книжата на американския търговец на дребно поскъпнаха със 7,4% до 128,08 долара.

Акциите на FedEx, от друга страна, поскъпнаха с един процент, въпреки че компанията се отказа от прогнозата си за печалба до 2020 г. и обяви намаляване на разходите. Книжата на Apple поевтиняват с два процента, тъй като анализаторите очакват значително намаляване на приходите и печалбата поради временното затваряне на магазините.

Продължават агресивните разпродажби и на акциите от туристически и хотелиерски бизнес, като акциите на Hilton Worldwide Holdings се понижават  с 20,8%, на Marriott International Inc - с 20,9% и на туристическата онлайн агенцията Expedia Group Inc - с над 13%.

Банковият индекс S&P 500 Banks Group се понижава с 8% с оглед на притесненията за масови просрочвания на задължения или отписване на задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 4 години
нас ни остави, никой не ни е карал да си избираме милиционери и военни, за тях е ясно че са некадърници... за света говорих попринцип! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
mvr0306
преди 4 години
За съжаление некадърниците са най-концентрирани в ЕС и в частност Бг. Някои страни ще го отнесат по-леко, но други ще го усетят дебелия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 4 години
но извън шегата.... изключителни некадърници управляват света, за първинш път в живота ми съм песимистично настроен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
georgi_shum
преди 4 години
Китеника е в тотална паника.. Още месец да се задържи така, и ще Трябва да бяга от голямата бяла къща, да не го линчуват.. И го знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 4 години
май май, великия мъж се оказа великия клоун !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Купувай всичко, до което се докопаш, сега като се срине с 90%... Акции, злато, имоти, защото после следва голямата инфлация. Но не купувай нищо докато докато мечия пазар не е видимо свършил. Възстановяването няма да е истински бичи пазар просто защото то ще движено само от инфлацията като във Ваймарска Германия... Истинска печалба няма да има, но може би поне ще избегнем загубите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Ivan N.
преди 4 години
Злато купувайте :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Сегашният срив е най-големият от октомври 1929 насам, много по-голям от този през 2008, а всички знаем какво започва от 1930 и свършва чак 1950...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още