IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната обмисля активирането на спасителния си фонд

Това ще даде на ЕЦБ допълнителни правомощия

19:44 | 18.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Властите в еврозоната възнамеряват да активират спасителния фонд на региона, за да помогнат за овладяване на въздействието на коронавируса, което представлява ключова стъпка към задействането на най-силните правомощия на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на облигации, пише Bloomberg.

На фона на спираловидното понижаване на доходността по държавните облигации, властите обмислят сериозно план, който ще позволи на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) да създаде множество кредитни линии за страни от еврозоната, твърдят трима източници, запознати с въпроса.

Ходът би помогнал за облекчаване на натиска върху държави с проблемни публични финанси, като Италия и Испания.

В допълнение към ползването на 410 млрд. евро (450 млрд. долара) от парите от Европейския механизъм за стабилност, за да се намалят разходите по заеми, подобни споразумения също така биха могли да проправят път към това ЕЦБ да купува огромни суми държавни облигации, ако стабилността на еврозоната е в опасност.

Дискусиите нарастват, тъй като властите виждат промените в облигациите в еврозоната, твърди един от източниците. И тримата източници предупреждават, че все още не са взети решения по въпроса, а също така са пожелали да останат анонимни, тъй като темата е особено чувствителна. Говорителите на ЕЦБ и ЕМС са отказали да коментират въпроса.

ЕМС първоначално е създаден с цел да спаси страните в пика на европейската дългова криза, но не е бил ползван откакто Гърция излезе от програмата за помощ през 2018 г. Междувременно програмата на ЕЦБ надрасна обещанието на тогавашния президент на банката Марио Драги да „направи каквото е нужно“, за да спаси еврозоната.  

Обещанието на Драги и съществуването на Окончателните парични трансакции изведоха еврозоната от дълговата криза, макар че програмата всъщност никога не е била ползвана.

Въпреки че доходността по държавните облигации в еврозоната не е близо до нивото в други кризисни периоди, перспективата за дълбока рецесия, причинена от пандемията на коронавируса, доведе до рязък скок на разходите по заеми през последните дни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
be_google
преди 4 години
ЕВРОПА първо да забрани парите ни за пенсии да се наливат в АМЕРИКАНСКИ ШИТОВЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Стига ве корупционери и комисиюнери, стига грабили и наливали в измисления американски свят....какви пари струва дистрибутор на китайско-тайвански смартфони...*** пазар било, *** боса бил мегакративен пичага, ми кви речи и лафове казвал....БАСТААААААААААААААААААА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още