IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе подготвя още един голям пакет от стимули за икономиката на Япония

Обсъжда се и вариант за намаляване на наскоро увеличения данък върху продажбите, както и за раздаване на пари в брой

14:34 | 19.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Bloomberg

Премиерът на третата по големина икономика в света Шиндзо Абе подготвя втори голям пакет от стимули в рамките на месеци, докато пандемията от коронавирус тласка Япония към рецесия, пише Bloomberg.

В четвъртък японският премиер откри поредица от вечерни дискусии с бизнес лидери и експерти, за да се опита да измисли икономически план за спасяване на страната. Посочва се, че се обсъждат идеи за раздаване на пари в брой и намаление на наскоро увеличения данък върху продажбите.

„Искам да приложа смели икономически мерки, за да постигна V-образно възстановяване чрез различни мерки“, заяви Шиндзо Абе в началото на първото изслушване. „За да съставя тези мерки, искам директно да чуя от всички каква политика търсят хората от правителството“, добави още той. 

Срещите в Токио бяха предшествани от обещанията на различните правителства по света да отделят 1,9 трлн. долара фискална подкрепа за борба с негативните ефекти от разпространението на коронавируса, за да подсилят финансовите пазари и да предпазят бизнеса от фалит.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви планове за икономически спасителен пакет в размер на 1,3 трлн. долара, който ще бъде добавен към мерките, предприети от други страни, включително Канада, Великобритания, Франция и Австралия.

За Абе залозите са огромни. Икономистите от частния сектор прогнозират продължителна рецесия в Япония, рейтингът на одобрение на премиера спада, а невъзможността за ограничаване на епидемията вероятно ще доведе до отмяна на тазгодишните летни олимпийски игри в Токио.

Колко допълнителни разходи може да предложи обремененото с дълг правителство на Япония и как парите ще бъдат изразходени са темите, които ще бъдат във фокуса на дискусиите.

Плащанията в брой от около 12 000 йени (110 долара) на всеки от 120-те милиона граждани на Япония са един от вариантите за извънредни мерки, сочат местните медии.

Тези раздавания са значително по-малко от подготвените от Тръмп 1000 долара за човек в САЩ, но дори и така тази сума представлява сериозен разход за правителството на Япония, което е натоварено с най-големия публичен дълг в развития свят.

Япония вече опита нещо подобно по време на световната финансова криза, но откри, че не е постигнала търсения ефект, тъй като хората просто са спестили парите, вместо да ги похарчат.

Министърът на финансите Таро Асо, премиерът на Япония точно по времето на кризата, каза пред репортери в четвъртък, че раздаването на пари в крайна сметка не е много ефективно. Той отрече идеята да се обмисля в момента.

Ецуро Хонда, съветник на Шиндзо Абе, казва, че икономиката ще има нужда от поне 5 трлн. йени за допълнителни разходи, за да преодолее кризата с вируса.

Намаляването на данъка върху продажбите, който беше повишен през октомври 2019 г., е друга идея, която се обсъжда. Ако това се случи,  може да се очаква ръст на потребителските разходи.

Тъй като политическите боеприпаси на Японската централна банка (ЯЦБ) до голяма степен са изчерпани, правителствените разходи се превърнаха в последна опора срещу кризата.

Малко по-рано днес ЯЦБ обяви, че ще предостави на банките още 4 трлн. йени (34 млрд. долара) ликвидност, като същевременно разширява програмата си за закупуване на облигации с 1,3 трлн. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още