IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илия Лингорски: Портфейлната гаранция ще е във фокуса на мерките на ББР

Държавната банка ще предприеме мерки да поддържа бизнеса през банковата система след като се вдигне капитала ѝ, посочи главният икономист на ББР

15:48 | 19.03.20 г.
Илия Лингорски: Портфейлната гаранция ще е във фокуса на мерките на ББР

Банкерът посочи, че правителството и екипът на ББР в момента „на най-високо темпо привеждат това, което беше обявено от министъра на икономиката и министъра на финансите през последните дни“.

„Става дума за мерките, които ще бъдат задействани през ББР за обезпечаване на непрекъснатост на ликвидността в банковата система. В момента, в който увеличението на капитала стане факт, ББР публично и прозрачно ще обяви всички критерии, по които програмите ще бъдат приведени в действие", обяви Лингорски и уточни, че не става дума за програма от мерки за спасяване на индивидуални компании, които са изпаднали в затруднение.

Главният икономист на ББР отбеляза, че е голямо постижение за България да има национална банка за развитие.

Лингорски напомни, че държавната банка е с 20-годишен опит и много добре изграден институционален капацитет.

„ББР може да поеме различни мандати по отношение на лизингово обезпечаване на финанси, по отношение на работа с търговските банки и с много трайни и добре развити стратегически партньорства", изброи той предимствата на кредитната институция.

По думите му един лев в капитала на ББР не е един лев в икономиката, а поне 3-4 лева.

„Работата ни с Европейския инвестиционен фонд и европейските партньори ще е един от начините за допълнителното внасяне на доверие при изпълнението на схемата. След като увеличението на капитала стане факт, ще излезем с изключително прозрачен пакет на целия механизъм, по който програмата ще бъде отворена към търговските банки", коментира Илия Лингорски.
 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още