IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ прилага пакет от мерки за 9,3 млрд. лв. за борба с ефектите от COVID-19

Регулаторът се разпореди за увеличаване на ликвидността на банковата система със 7 млрд. лв.

14:59 | 19.03.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българската народна банка прилага пакет от мерки за 9,3 млрд. лв. във връзка с пандемията от COVID-19, съобщи пресцентърът на банковия регулатор.

Основните мерки са насочени към допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките, което включва капитализиране на пълния обем на печалбата в банковата система  в размер на 1,6 млрд. лв. Това  означава също, че някои от тези банки няма да могат да раздават дивиденти, а цялата печалба ще трябва да се реинвестира.

Централната банка също така  отменя предвидените за 2020 г. и 2021 г. увеличения на антицикличния капиталов буфер с ефект от 0,7  млрд. лв.

БНБ се разпореди за увеличаване на ликвидността на банковата система със 7 млрд. лв. чрез намаляване на чуждестранни експозиции на търговските банки.

Иначе казано - банките ще си държат парите в БНБ, а не в чужбина чрез чуждестранните им компании майки. Онези банки, които имат валутни депозити в чужбина, ще ги върнат в България и ще ги депозират в БНБ. Банките ще ликвидират експозиции под определен рейтинг,за повече ликвидност.

Наред с това банковият регулатор прилага допълнителни мерки, с които гарантира безпроблемното функциониране на валутния борд, наличнопаричното обращение, платежните системи и банковия надзор.

От БНБ посочват още, че са в постоянен и активен контакт в рамките на Европейската система на централните банки и Европейския банков орган за координиране на действията по адаптация и приложение на общоевропейската банкова регулативна рамка, посочиха от институцията.

От там уверяват, че централната банка следи много внимателно ситуацията и има пълната готовност да предприеме допълнителни мерки, ако такива мерки се наложат.

В същото време централната банка призовава за въздържане от предложения за административни и законодателни решения, които могат да имат разрушително въздействие върху финансовата система на държавата.

С това БНБ се присъединява и към други централни банки в региона и по целия свят, които интервенираха, за да смекчат негативните последици за икономиките заради коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 1
ДХДО
преди 4 години
Още по-интересно е, дали ще се предложи ЦЯЛОСТНА стратегия, за преодоляване на кризата ? Понеже една (било то и чуствителна) ликвидна инжекция в банковия сектор, в тази конкретна ситуация няма да даде голям резултат, в старни от самото осигуряване на ликвидност. В случая имаме (или предстои) шоково спадане/прекратяване на потреблението, не поради липса на ликвидност или достъпност на кредитиране, а в следствие ситуация, оценена от властите, като извънредна и законово наложени ограничения на директна търговия, предвижване на хора и транспорт на стоки (със съответните, предвидени изключения). Ако ситуацията се задържи такава три месеца (колкото им беше нужно на китайците, за да регистрират ден, в който няма нов установен случай при над 85% излекувани от всички заболели), аз не виждам, как няма да се стигне до бум на неплатежоспособност, както на физически лица, така и на бизнеси, скок на между-фирмена задлъжнялост, лавина от активиране на клаузите за предварителна изискуемост, по всякакъв тип заеми и ... след 3-4 месеца, когато извънредното е отменено и нагласите за потребление следва да набират инерция, кой ще потребява, тези на които са им свалени и гащите заради просрочени лични кредити или тези , които са на работа във фирми обявили банкрут, пак заради просрочия ? Ако не се въведе някакъв лаг по погасителни планове и лихви, мисля, че няма да е преувеличено, да се прогнозира, че възстановяването ще с меко казано неясни перспективи, иначе на банките ще им бъде представена ликвидност ... или целта на занятието е в тази посока?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
petyob
преди 4 години
всичко е пародия на тази територия .. малък, но много *** народ. И държата е пародия и фондовата борса. Другите централни банки отпускат пари, а нашата се "разпорежда" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 4 години
Закона за БНБ им дава право , не се мислят за умни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
petyob
преди 4 години
хаха, чуждите банки наливат пари, а БНБ се разпорежда с парите на другите :) сигурно се мислят за много умни ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 4 години
Интересно ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
С чужди пари, лесно се дават идеи. Дали банките и по-скоро техните "майки" ще се съгласят на това, вече е друг въпрос. Макар че тия дни повечето хора гледам ползват само карти и избягват да пипат пари, не би трябвало печалбата им да е много засегната. Може би е добра идея да започнат лека полека да сменят материала на банкнотите. Който е виждал китайските знае, че те нямат късане и подлежат на пране и не са такива парцали като нашите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
CGY
преди 4 години
Думата "отпуска" в заглавието е неподходяща/излишна и може да остави грешно впечатление в читателя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още