IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокат: Трябва промяна в сроковете за плащането на осигуровки

Бизнесът има нужда и от други мерки освен отсрочване плащането на данъци, посочи Валентин Савов, председател на ИФА България, официален клон на IFA

14:51 | 20.03.20 г.
Адвокат: Трябва промяна в сроковете за плащането на осигуровки

Законопроектът за извънредното положение можеше да предостави повече мерки, които да облекчат бизнеса, както направиха някои държави в Европейския съюз. Отсрочването на плащането на данъци е приемливо и полезно, но можеха да се взимат и други мерки. Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Валентин Савов, председател на ИФА България, официален клон на Международната Фискална Асоциация (IFA).

Той даде за пример Дания, където се спира плащането на ДДС за определен период, като същото прави и Франция, а Кипър намалява ставките за ДДС до края на май, включително и на данъка за туризма.

„ДДС е едно от основните пера в бюджета, но е важно да се опази бизнесът в тези 1-2 месеца, когато се работи в намалени обеми и приходи“, посочи Валентин Савов.

По думите му „за радост на всички е било оттеглено предложението авансовите вноски да се определят на база предходна година“.

Авансовият данък в крайна сметка ще се изчислява на база на прогнозата за печалбата за 2020 г., като това вече ще е облекчение за бизнеса“, смята адвокатът.

Според него обаче бизнесът има нужда и от промяна в сроковете за плащането на социални и здравни осигуровки.

Още по темата за промените, които настъпват за бизнеса в резултат на Закона за извънредното положение, очаквайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още