IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната война – малко тактика и много инат

За момента няма изгледи нито Москва, нито Рияд да променят своята позиция, поне не и докато Доналд Тръмп не се намеси активно в техния спор

11:30 | 29.03.20 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин ще откаже да приеме това, което Кремъл вижда като изнудване на петролните пазари от страна на Саудитска Арабия. Това е сигнал, че ценовата война, която владее глобалните енергийни пазари, ще продължи, пише Bloomberg.

Безпрецедентният сблъсък между две от най-големите износителки на петрол в света и бивши съюзници в споразумението ОПЕК+ заплашва да изпрати цената за барел петрол под 20 долара, но от Кремъл няма да са тези, които първи ще подвият крак и ще потърсят примирие, заявяват хора, запознати с позицията на руското правителство.

На кабинета на Путин му бяха необходими години за изграждане на резерви за този вид криза. Въпреки че Русия не е очаквала от Рияд да предизвика ценова война, от Кремъл засега са уверени, че страната им може да издържи по-дълго, отколкото могат да си позволят саудитците.

„Путин е известен с това, че не подлежи на натиск“, коментира Александър Динкин, президент на Института за световна икономика и международни отношения в Москва - държавен мозъчен тръст, който съветва правителството по въпросите на външната политика и икономиката. Според него Путин доказва, че е готов на твърда конкуренция „за защита на националните интереси и за запазване на политическия си имидж като силен човек“.

След две десетилетия начело на Русия президентът и има достатъчно опит, за да преживее настоящата криза, допълват и трима души, пожелали анонимност. Путин не е някой, който се предава, дори ако битката носи значителни загуби, добавят те.

Архитектите

Целият пазар на петрол наблюдава и чака да види дали Русия или Саудитска Арабия ще се предадат на фона на болезнения спад на цените и ще поискат примирие. Бенчмаркът Брент поевтиня от над 50 долара за барел в началото на март до едва 24,52 долара за барел тази седмица, след като Кралството, ядосано от отказа на Кремъл да предприеме по-дълбоки съкращения в рамките на споразумението на ОПЕК +, предприе исторически скок в добива на суровината, точно когато пандемията от коронавирус започна да свива търсенето.

Загубите вече са видими за Русия, отслабвайки нейната валута и потенциално поставяйки нацията в курс към рецесия. Държавният бюджет, който се основава на цените на петрола от малко над 40 долара за барел, ще премине в дефицит през тази година, което принуждава правителството да използва своя суверенен фонд само два месеца след като Путин обеща по-големи социални разходи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи ценовата война като „опустошителна за Русия“ и каза: „В подходящ момент ще се включа“. The Wall Street Journal съобщи, че Белият дом обмисля нови санкции срещу Русия като средство за насърчаване на по-високите петролни цени. Засега Кремъл отказва да променя политиките на фона на подобни ограничения от страна на администрацията на Тръмп.

тръмп тръмп

„Нечия икономика винаги страда от ниски или високи цени на петрола“, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Сега много компании страдат, включително производителите на шистов петрол в САЩ“, обясни той. Русия винаги е готова да говори, "особено в такива драматични времена", каза още Песков. По-рано през седмицата той заяви, че Русия би искала да види цените на петрола по-високи.

Русия и Саудитска Арабия бяха архитекти на първоначалната сделка за сътрудничество между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и няколко други държави през 2016 г. Целта им беше да прекратят спада в цените до 27 долара за барел и първоначално съгласието доведе до добри резултати.

Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Нема нищо пазарно в картелните споразумения!!! ОПЕК е антипазарен картел! ОПЕК+ е същото с плюс! Едни хора манипулират цените чрез договорки за ограничение на предлагането. Една хитра сврака си надува добива на макс, ползвайки наготово изгодни цени. Сега хитрата сврака е с двата крака, щото заработи истинският пазар... Сега ще се види и кой колко и как може да си спира и пуска производството - наслушахме се на легенди тука от секви де били - експерти по сичко. Сега на секи предимствата ше лъснат... ;) Естествено, докато съвсем пазарно не се намеси САЩ със пазарните си санкции и инструкции кой от кого и колко да купува... И така, докато на Путин не му писне и не се гепи за патлака... и тогава ше видиме кой-кого и кой къде е с технологиите... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
Pyramid
преди 4 години
Работата е там, че основните "шистаци" ПОНАЧАЛО, са с отрицателен капитал, а не с резерви и и нетен отрицателен паричен баланс ФО МОМЕНТА. Като им паднат цените, и закъсват още по-тежко, съкращават персонал, забравят задълго за геологопроучеателната дейност и става ***...Мазало. Предвид очертаващата се дълга криза, не е ясно, нито кога, нитомдали изобщо, ще живнат. По данни отпреди, кога китайцитенимаха над 4 трилиона УСД резерв, ФЕД имаше...100 милиарда. Сега, едните надолу, другите (ще) печатат още, ама това е за цялата УСА икономика, сиреч, пак малко. Т.е., сговорът е да се избутат проклетите янки от пазара. След година, като останат всички без пари, минимум ДЪЛГ има...Русия. И те така те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Хааахаха... А санкциите пазарна икономика ли са бре? Или американски империализъм...? Точно пазарът, ***, работи в пълна сила в момента! Всеки предлага каквото и колкото има и всеки купува каквото и колкото му трябва. И който оцелее... Аз не разбирам за какво квичите? Нали искахте евтин петрол, за да ви литне икономиката...? Е оти не литва?Аз колко пъти тука ви обяснявах, че ако доживеете петрол по $20-тачка, може и купони за хляб да чакате секи момент, ама вие нали сичките сте мноо учени и мноо разбирате от икономикс... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
lyusien
преди 4 години
До 6 Е това което казваш ти вече не е пазарна икономика а руски комунизъм Не знам дали другите два партньора в производството и търговия с петрол ще се съгласят на това А колкото до шистовите американски компании тяхното предимство е в това че могат да започнат и спрат производство за дни Руснаците и арабите не могат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Еййй, нема угодия за дежурните експерти ... Русия купува злато - кофти икономика! Русия продава злато - още по-кофти икономика. Русия ни купува, ни продава злато - ъмм... бе съвсем без икономика... :lol:За чий им е тва злато бре, ага... ? Нали сички го трупат за черни дни - като потребва, да има да продаваш, а не да просиш на колене живот на заем...Я да видиме ние у великио ЕС кво ше продаваме, щот баце ти каза, че сметките му се връзват за 2-3 месеца. После - при стрина Кристалина... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Нещо не си разбрал - и ти и повечето че киджии тука. А Блумбърг се прави, че не е разбрал, за да манипулира плоскоглавите като тебе...Руснаците отказаха да свиват добива и да разчистват пазар, за да могат американците да го разширяват. Ако ще се намалява добивът, за да се държат цените изгодни, ще го намаляват и трите стълба на нефтената кула - СА, Русия и САЩ.Тва е... Сичко останало е празна плямпаница...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
lyusien
преди 4 години
Вижте -явно не сет разбрали за какво са действията на Саудитска Арабия Не са за това че Русия не иска ново намаление на производството на петрол А за това че руските нефтени компании постоянно нарушават производствените си квоти и цените и заемат мястото на пазара измествайки С А И това разбира се става със знанието на Путин каквото и да си говори неговия говорител Песков А това че Русия ще издържи по вече от С А не е особено важно Руснаците няма да издържат Обикновените руснаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Така, през миналата седмица русия продаде злато за над 25 000 000 000 долара от резерва си. Няма как по друг начин да поддържат рублата. Ако смятате, че това е добре за страната, мненията ни се разминават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Pyramid
преди 4 години
Все ми се струва, че разривът между Москва и Рияд е инсценировка, ама да видим. Не знам кой кого е придумал, обаче, след понатрупани бюджетни недобори, саудитците ще имат по-малко пари за пилеене за американско оръжие, ще компенсират с руско, спестявайки част от разходите, и Големият Ду Хащ, може да се окажат САЩ. Звучи добре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
karadjata
преди 4 години
Ние вносителите на петрол и газ сме доволни от това положение на раздори между големите производители и износители на тези енергийни ресурси. За нас цена на петрол под 30 долара е добре дошло особено сега в момента и в началото на дълбока рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още