IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задават ли се хеликоптерните пари?

Заради тях обаче наследството от сегашната криза може да се окаже инфлацията

18:30 | 21.03.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Бях в училище, когато британският борсов индекс FTSE All Share се срина през октомври 1987 г. Тази катастрофа беше толкова внезапна, колкото и сегашната, пише за Financial Times Мерин Самърсет Уеб, главен редактор на MoneyWeek.

На 15 октомври правителството на Обединеното кралство публикува подробности за продажбата на оставащия си дял в BP (това трябваше да бъде най-голямото в света листване на акции). Цената беше определена на 330 пенса. Никой не беше притеснен. Към 20 октомври цената намаля до 286 пенса и Найджъл Лоoсън реши проблема - използвайки леко пресилена клауза за форсмажор.

На 21 октомври нашият учител по икономика попита дали някой от нас знае какво се е случило. Не знаехме. Така и трябваше. Какво значение трябва да има нивото на фондовия пазар за тийнейджърите? Това е само едно напомняне за това колко е различна кризата сега. Това е истинска форсмажорна ситуация - разбираема и засягаща всички.

Близо ли сме вече до нея? Вероятно не. Този срив не е причинен от нестабилност в системата, но със сигурност бе изострен от нея. Влязохме в него с надценени стойности и прекомерен дълг.

За да бъдат оправдани пазарните нива от януари 2020 г., се нуждаехме от силна икономика и прекрасен отчетен сезон. Вместо това се насочваме към внезапна и изключително лоша глобална рецесия (може би дори депресия - спад на БВП с 10 процента), съчетана с безмилостни понижения на очакваните печалби (това между другото е едно от малкото сигурни неща в живота).

Колкото повече се влошават нещата, толкова по-объркващи ще бъдат опитите за оценка на този пазар. Обърнете внимание също така, че въпреки цялата драма и паника американският пазар (и повечето други) все още са се върнали само с 15 месеца назад до декември 2018 г., когато всичко това беше все още далечен кошмар, въпреки факта, че цялата глобална икономика сега спря почти моментално.

Това е напомняне за това колко интензивен беше възходящият ход на пазара през последните няколко години - и че може да предстои още известен път надолу. Това може би важи особено за американския пазар, който остава единственият, който не се търгува значително под средните оценки според повечето традиционни измерители.

И така, какво може да обърне всичко това? Още един 20-процентен спад, който прави активите толкова евтини, че всеки купува. Ваксина. Ефективно лечение. Всички да се събудим и да установим, че това е било просто лош сън (изолираме се от седмица - вече гледам твърде много телевизия през деня). Или по-голяма сигурност кога приключва рецесията, извън неясната представа, че ще продължи около три месеца. От положителна гледна точка, ние знаем повече за тази рецесия, в смисъл на причините и вероятния й край, отколкото обикновено.

Но мисля, че нещата, за които трябва да следим, са координирани правителствени действия, които наистина са толкова мащабни, че не могат да бъдат игнорирани. Вече има много в тази посока. Лихвите бяха намалени навсякъде, като същевременно се излива ликвидност на пазарите.

Наскоро ЕЦБ се намеси отново. Банката ще „разшири баланса си“ (това е евфемизъм за печатане на пари) с още 750 млрд. евро за закупуване на ценни книжа. След това Английската централна банка предприе нова стъпка, като засили количественото облекчаване и снижи основната си ставка с още 0,15 пункта до 0,1%.

Преди три месеца бях сигурна, че лихвите във Великобритания никога няма да станат отрицателни (недостатъците са твърде очевидни). Вече не съм толкова убедена. Но истинският въпрос тук не е паричната политика - която сама никога няма да бъде достатъчна. Всичко, което могат да направят централните банки, е да подготвят нещата за мащабна правителствата фискална интервенция, и този процес е в ход.

Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 години
Нищо няма да стане. Прочети за целия механизъм на борда. Всичко е изпипано. По въпроса ти, има опция, по точно така е направен, при проблем с дадена валута да се закачим за друга, например долар, НО при борда основния +, е ограничението да се печатат пари, в излишък. Сега това ни е дар от Господ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
А какво ще стане при хиперинфлация на еврото, за което сме завързани? Ние няма как да останем свързани към новата германска марка със същия курс, защото валутните резерви(без златото) ще изгорят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
alphaomega
преди 4 години
Не, не се задават "хеликоптерните пари" защото те изобщо не са спирали вече 10 години. Сега просто ще вдигнат оборотите още малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
nkavrakov1982
преди 4 години
В България има валутен борд. Затова го въведоха, заради инфлацията. Хиперинфлацията, по точно. Докато има борд, ние сме защитени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
"Хеликоптерните пари" са майтап на Милтън Фридман в опита му да обясни, че фискалните стимули и кенсианството не работят ни никога в историята не са донесли успех... До днес обаче глашатаи от всякакъв род, вид и ранг се опитват да му припишат тази идея независимо, че Фридман винаги е съветвал срещу нея... Ние явно ще станем живи свидетели на пълния провал на т.н хеликоптерни пари точно както е предрекъл Фридман...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Задават ли се хеликоптерните пари? 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още