IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След ново понижение основната лихва в Норвегия достигна историческо дъно

Централната банка прибягна до ново свиване от 0,75 пр. п. за втори път в рамките на седмица

13:15 | 20.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Норвежката централна банка продължава да понижава основната си лихва в опит да се пребори с икономическите ефекти от коронавируса.

Това е вторият път, в който институцията свива лихвата в отговор на разразилата се пандемия, като след последното свиване тя вече е на най-ниското си ниво, достигано някога, съобщава Bloomberg. При първото облекчение на паричната политика на 13 март намалението бе от половин процентен пункт.

След днешното решение лихвата по депозитите в страната е 0,25% от 1% преди това и се намира на най-ниското си ниво, достигано някога. Намалението от 0,75 базисни пункта е и най-голямото еднократно свиване от финансовата криза насам.

В съобщение от банката, публикувано в петък, се посочва, че след първото облекчение ситуацията в норвежката икономика е продължила да се влошава, като не се изключва и по-нататъшно свиване на лихвите.

Норвежката крона, която преживя най-тежката си разпродажба в историята по-рано тази седмица, 10 мин. преди 13 ч. българско време тя се търгува при 10,86 крони за долар, което е понижение от 3,3% в стойността ѝ.

Зависимостта на Норвегия от търговията с петрол – тя е най-големият производител на Стария континент след Русия, остави страната особено уязвима на риск от рецесия, на което инвеститорите отговориха, отказвайки се от кроната.

„Мерките за ограничаване разпространението на коронавируса доведоха до това редица бизнеси да са принудени да спрат или ограничат своята активност“, се казва в съобщението на Норвежката централна банка. „Мнозина работници са съкратени, а безработицата показва подчертано увеличение. Отрицателното въздействие върху световната икономика се засилва, а цените на петрола се понижиха допълнително“, се казва още в текста.

Благодарение на своя суверенен фонд – най-големият в света, Норвегия успя да се предпази от по-лошо развитие на ситуацията. Премиерът на страната Ерна Солберг вече обяви пакет от стимули и обеща да бъде направено всичко необходимо, за да се предпази икономиката от колапс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още