IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпийските игри все още не са отменни, но част от квалификациите са

Процесът по подбор на атлетите е силно затруден, а разпространението на коронавируса усложнява процеса още повече

14:32 | 20.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Докато феновете чакат да разбрат дали Олимпийските игри в Токио ще започнат през юли, както е планирано, атлети и организатори имат други притеснения: десетки събития за квалификации по света са отложени или отменени, пише Bloomberg.

Международният олимпийски комитет (МОК) заяви, че световните спортни федерации трябва да намерят “нужните и практическите възможности за адаптация“ на начините, по които избират атлетите. Но реално не остава много време за пренасрочване на големите национални и международни състезания, а всички промени в квалификационния процес биха променили и игрите по начин, за който никой не е подготвен.

„От перспективата на МОК все още има време“, коментира Изабел Маклемър, представител на националния отбор по плуване на САЩ. „Игрите все още са далече, но всеки, който участва, в момента е смутен по отношение на квалификациите“, посочи тя.

Олимпийските игри се превърнаха в изключение в глобалната спортна индустрия, която спря дейността си заради коронавируса. Повече от десетилетие планиране и милиарди долари са инвестирани в Токио 2020, а за организаторите, глобалните спонсори, медийните компании и хотелиерската индустрия в Япония има много за губене.

Промените в процеса по квалификация – сложна мрежа от международни събития и вътрешни проби, вариращи според спорта, са първата голяма отстъпка на МОК, свързана с паднемията на коронавируса, която засегна над 200 хил. души по света и доведе до поставянето под карантина на градове от Шанхай до Ню Йорк.

По сметките на Международния олимпийски комитет 57% от близо 11 хил. атлети, които се очаква да се състезават през 2020 г., вече са преминали квалификации. Но това не отразява реалността за участниците. Много екипи си осигуряват места за участници, а едва по-късно ги запълват. Тимът по борба на Съединените щати например има места за атлети в 15 от 18-те олимпийски категории по тегло. МОК смята, че 15 атлети са преминали квалификация, но USA Wrestling планираше да даде местата на конкретни атлети по време на пробите си в началото на април.

Тази среща беше отменена. USA Wrestling се надява да избере нова дата, но ако не успее, отборът ще трябва да бъде избран по друг начин, твърди говорителят Гари Абът. А за да е още по-сложно, тимът все още се надява да получи допълнителни олимпийски слотове по време на международното състезание тази пролет.

Стрелбата с лък, фехтовката, водната топка, гребането – много спортове в редица страни в момента са в подобна ситуация.

Всичко това притеснява атлетите и техните треньори. Справедливият квалификационен процес е един от най-важните ръководни принципи на игрите. Трудно е да се избере някой за най-добър в света, ако правилата бъдат променени в средата на процеса. Трудно е и защото състезателите не могат да тренират по подходящия начин.

„Местата за тренировки на повечето места са затворени, така че най-доброто, което можеш да направиш, е да тренираш на пътя или да тичаш в Сентрал парк“, коментира Рик Бъртън, професор от Университета на Сиракуза и бивш главен финансов директор на Team USA. „Това определено няма да е достатъчно добро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още