IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите не разрешиха да има 1 месец отсрочка за вноски по кредити*

Без наказателни лихви за просрочие и се спират процесуалните срокове по съдебни,арбитражни и изпълнителни производства

14:24 | 20.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ожесточени дебати се провеждат в момента по приемането на закона с мерките, които държавата ще прилага в условията на извънредното положение заради пандемията от коронавирус.

Разногласия породи дори самото наименование на законопроекта. Първоначалното предложение за наименование бе: Закон за мерките за по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание". Депутатите обаче го промениха по предложение на правната комисията и приеха законът да се казва: "Закон за действията по време на извънредното положение, обявено с решение на 13 март 2020 г. на Народното събрание".

Днес целия закон трябва да бъде приет окончателно. Второто четене на текста успя да стихне до пленарната зала след напрегнато 8-часово заседание на правната комисия вчера. Депутатите от БСП заявиха по време на днешните дебати, че няма да подкрепят другите предложения, освен това за името на закона, тъй като те на практика са изцяло нов закон. „Не се предлагат адекватни социални мерки“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БНР. Тя посочи, че лошо обсъдените вчера по време на правна комисия нови предложения няма да бъдат подкрепени от левицата. Социалистите настояваха за пряко излъчване по БНР и БНТ на окончателното приемане в пленарна зала. Предложението обаче не бе прието. 

Какво е прието към момента?

Спират се процесуалните срокове по съдебни,арбитражни и изпълнителни производства за срока от 13 март 2020 г. до отмяна на извънредното положение. Изключения ще бъдат сроковете по наказателните дела, производства по закона за екстрадицията, европейската заповед за арест и производства, свързани с мерки за принуда. Давностните и други срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения за частноправните субекти, се прекратяват с изключение на сроковете по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания. 

Депутатите приеха и чл. 4, съобщава Агенция „Фокус“. Той предвижда да се удължат с един месец от отмяната на извънредното положение сроковете, определени в Закон, които изтичат по време на извънредното положение, и са свързани с упражняване на права или изпълнение на задължения на частно-правни субекти. Удължава се с един месец действието на административните актове, което е ограничено със срок и изтича по време на извънредното положение.

Народното събрание предостави права на министъра на здравеопазването да въвежда и допълнителни мерки по време на извънредното положение.

Оттеглено бе предложението на Валери Симеонов, което разширяваше възможността на министъра на здравеопазването да въвежда противоепидемични мерки, като например въвеждане на полицейски час.

От приетите текстове е и този за спирането на всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частни съдебни изпълнители. С отмяна на извънредното положение публичните продани и въводите във владение се насрочват наново, като не се дължат нови такси и разноски. Разпоредбите предвиждат да не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземане на трудови възнаграждения.

Народните представители решиха и да се ограничават нотариалните производства до неотложни такива при спазване на здравно-хигиенните изисквания. Нотариалната камара осигурява дежурни нотариуси при съотношение най-малко един нотариус на 50 000 жители на съответния район, стана ясно по време на пленарното заседание.

Парламентът прие и чл. 6 от Закона за действията по време на извънредното положение, според който до отмяната на изънредното положение не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици, като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.

Беше отхвърлено предложението на ВМРО до края на извънредното положение да спрат да текат сроковете на дължимите вноски по кредитите на физическите лица. Идеята, която не събра парламентарна подкрепа беше вноските да останат дължими, но да не се отчитат наказателни лихви по тях за закъснения.

Работодателите и органите по назначаване в зависимост от специфичния характер на работа и възможността за нейното обезпечаване може да възлагат надомна работа или работа от разстояние на работниците и служителите си без тяхно съгласие, освен когато това е невъзможно, решиха ще депутатите. Съгласно приетите текстове условията и редът за възлагане, изпълнение и контрол, ще се определят със заповед на работодателя или органа по назначаване.

Беше прието и работодателите и органите по назначане да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на работника или служителя и без неговото съгласие.

Разискванията и приемането на законопроекта продължават.

*Актуализирано към 15:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още