IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 21 март се забранява необосновано движение между градовете

Ще се пропускат лица в случай на неотложно пътуване срещу документ

16:48 | 20.03.20 г. 26
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Считано от 0.00 ч. тази вечер, т.е. от 21 март, със заповед на здравния министър се преустановяват посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки на открити и закрити места. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг на Националния щаб за борба с коронавируса COVID-19.

МВР ще организира КПП на входно-изходните пътища на областните центрове и ще проверява целта на пътуването на гражданите, допълни Ананиев.

Ще се пропускат лица в случай на неотложно пътуване, обусловено от доказана потребност – по здравословни причини, завръщане по настоящ или постоянен адрес, по работа. Това ще се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ, документ за самоличност.

Лица до 60 годишна възраст няма да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден от 8:30 до 10:30 ч.

„Вдигаме нивото на мерките, които прилагаме. Тези мерки, които преди малко съобщих, ще ги прилагаме няколко дни. Ще видим как се изпълняват и ако резултатът е негативен, ще вдигнем още повече нивото на сигурност. Лицата, които напускат своите домове, трябва да декларират своята собствена отговорност“, посочи здравният министър.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов допълни, че призивът към гражданите е да спазват стриктно разпоредбите и да си подготвят документите, за да преминават бързо на пунктовете. Той констатира, че голяма част от населението се съобразява с мерките.

Началникът на щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи, че днес са направени 129 проби в лабораториите във ВМА, Националният център по заразни и паразитни болести, Стара Загора и Варна. В Националния център са 6 положителни проби, във ВМА – 7, а във варна Варна – от 20 общо 4 са положителни, на контактни лица от Добрич – нов град с огнище на коронавирус. В Стара Загора всички проби са отрицателни. Всички останали положителни проби са от София.

Досега 127 са потвърдените случаи в България, от които трима са починали.

От болните в болниците най-тежко е състоянието на пациент в Пирогов, който е интубиран. Потвърдена е положителна проба на пациента беглец от "Пирогов", допълни ген.-майор Мутафчийски. Във ВМА, поради добро развитие на състоянието му, се изписва пациент, след като е дал две поредни отрицателни проби на тестовете. При други двама пациенти в добро състояние все още се отчитат положителни проби, затова няма да бъдат изписани.

В България има резерви на хининови препарати, 35 хил. дози общо. Има възможности за производство на още, допълни ген.-майор Мутафчийски. Фармацевтичните ни фирми, които ги произвеждат, ги изнасят за Русия и Украйна, затова е и забраната за износ на Министерството на здравеопазването.

От седмица се водят разговори с фирми дистрибутори на лекарства за намирането на хидроксихлороквин, който в Европа се произвежда само във Франция в капацитет около 1 млн. дози месечно, каза още Мутафчийски.

Той допълни, че бизнесменът Кирил Домусчиев ще дари купени от него лекарства за лечение на български граждани. Той ще закупи и дари и 5 хиляди теста.

Днес Столичната лекарска колегия настоя за по-строги противоепидемиологични мерки. Лекарите поискаха налагане на ограничителни мерки, които да доведат до резултат. Настояха за въвеждане на доста по-тежки мерки - да се въведе забрана за напускане на домове или вечерен час в София, ограничаване на режима на влизане и излизане от столицата.

До тази сутрин 112 бяха вече случаите на COVID-19 у нас. Снощи са били заложени 56 проби за тестване, обяви ген. Мутафчийски. У нас вече има редица градове, в които има заразени. Във Варна вече има четирима болни, същият брой са и в Плевен. Ловеч и Лом са с по 1 болен, в Благоевград и Бургас са двама. В Смолян има трима заразени.

Ето какво приеха депутатите досега по Закона с мерките, които държавата ще прилага в условията на извънредното положение заради пандемията от коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 3
andy
преди 4 години
Управляващите създават масова поника и психоза!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 4 години
От понеделник всеки с декларация, а разходките по тротоарите вместо в парка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
Много_голям_инвестит
преди 4 години
Това вече е прекалено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
крас
преди 4 години
СЛЕД КАТО ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ СА СПРЕЛИ РАБОТА , НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА СПРЕ РАБОТА И НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ , КЪДЕТО СЕ СЪБИРАТ ПОВЕЧЕ ОТ 240 ЧОВЕКА?!!НИМА ТЕЗИ ХОРА НЕ ГИ ЛОВИ КОРОНА ВИРУСА, ИЛИ АКО ГИ ХВАНЕ ТОЙ ЩЕ ПОГИНЕ А ТЕ ЩЕ ОСТАНАТ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
крас
преди 4 години
НАЙ ДОБРЕ Е ДА ДОЙДАТ ТАНКОВЕТЕ.Така ще се справите с най добре с пневмонията.БЕЗСРАМНИЦИ!!"Да беше мор, да беше чума,че в гроба гърло не гладува,ни жадува!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
ivanrog
преди 4 години
"Ще се пропускат лица в случай на неотложно пътуване, обусловено от доказана потребност по здравословни причини, завръщане по настоящ или постоянен адрес, по работа. Това ще се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ, документ за самоличност."Това означава ли, че вече не могат да се доставят продукти от един град до друг? Как ще си издадат в края на работния ден в петък служебни бележки на хората, които ще трябва да са в понеделник на работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още