IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ю. Войнов: България може да си позволи дори да удвои външния дълг

състоянието на българските финанси от макроикономическа гледна точка е изключително добро, коментира икономистът Юлиан Войнов

12:15 | 21.03.20 г. 10
Ю. Войнов: България може да си позволи дори да удвои външния дълг

България може да си позволи да увеличи своя външен дълг, дори да го удвои, ако е необходимо, за да запази бизнеса, който ще е този, който след кризата ще започне да работи и плаща данъци. Това коментира икономистът Юлиан Войнов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.  

Според него състоянието на българските финанси от макроикономическа гледна точка е изключително добро.  

“Неслучайно и премиер, и правителство се хвалят, че сме една от страните с най-нисък дълг и нисък бюджетен дефицит. Дългът като процент от БВП в момента е около 20%. Маастрихтските критерии са за таван от 60%. Ние сме 3 пъти под този таван”, посочи той.  

Войнов коментира още, че основна цел на всички икономически мерки у нас трябва да бъде в посока ликвидност на фирмите и запазването на работната ръка.  

По отношение на държавния бюджет икономистът заяви, че при всички случаи той ще претърпи сериозни промени спрямо това, което е прогнозирано. Войнов също така коментира съобщенията през последните дни за дефицит от 3 млрд. лв. Според него не става въпрос за обръщане през последните дни, а за очакван недостиг до края на годината.

Още от разговора вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още