IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казва ли ни нещо борсовият крах за бъдещето?

Ако използваме думите на друг много известен инвеститор - Стенли Дракънмилър, пазарът може би е най-добрият “прогнозист” и той сега ни казва, че идва рецесия

19:01 | 21.03.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският инвеститор и  милиардер Кен Фишър публикува таблица, в която се вижда, че сегашният мечи пазар е един вид ново явление. Таблицата показва причините за настъпването на предишните тринадесет мечи пазара. От нея става ясно, че в миналото, когато индексът S&P 500 е спадал с повече от 20%, са били изпълнени поне 3 от 10 условия.

С тези данни Фишър иска да ни каже, че това сгромолясване е временно и скоро отново ще видим рекорди на борсите. Това е очаквано - той е известен в инвестиционните среди със своите оптимистични прогнози, които в повечето случаи са верни. Това е така и защото статистиката показва, че 73% от годините S&P 500 завършва с ръст. Освен това Фишър управлява над 100 млрд. долара, така че може да му се доверим, че добре се справя като резултат.

Можем обаче да погледнем таблицата и по друг начин - нещо различно и непознато се случва. Пазарите най-много от всичко ненавиждат неизвестността. Това е основната причина за големия спад с непозната досега скорост (подобно нещо се случвало само през 1987 г, но тогава шокът е концентриран в един ден).
 
Ако използваме думите на друг много известен инвеститор - Стенли Дракънмилър, пазарът може би е най-добрият “прогнозист” и той сега ни казва, че идва рецесия - нещо, което почти всички икономисти се надпреварват да заявяват. Въпросът обаче е: колко голяма ще бъде тя и дали спад от над 30% показва, че ни очаква много сериозно свиване.

Къде се крие проблемът с правенето на прогнози?

Никой не може да знае какво ще се случи в бъдеще. Така че всички, които правят прогнози в последните седмици, не ни казват нищо полезно. Ситуацията е много особена и е глупаво да се подценява, тъй като западният свят явно не може да се справи с коронавируса по начина, по-който Китай, Сингапур и Корея успяха.

“Социалната изолация” не дава резултат, ако се гледа статистиката в Италия, където има наистина драконови мерки от седмици. Единственото решение е появата на лекарство (ваксина е ясно, че в близки месеци не може да има). 

Коментарите на медицинските експерти обаче са много обезкуражаващи - може да има новини за успешни примери с лечение на пациенти, но е абсурдно да очакваме лекарство скоро да бъде одобрено. 

Какви са опциите за инвеститорите в сегашната ситуация?

Тези, които имат позиции, е късно да продават. Причини са ясни: най-много пари се губят, когато се продава под влияние на паниката. 

От друга страна дори да сме достигнали дъното, по-добре е да не се бърза с покупките, тъй като тепърва ще изплуват на повърхността  нови проблеми. Един от тях е огромният ливъридж при хедж-фондове на пазара с облигации, поради което те сега са принудени да продават.

Ситуацията е такава, че спокойно може да станем свидетели на още по-голям спад на S&P 500. Може да е 10-20 процента, но може и да е повече… Никой не може да знае. Ако това стане, ще бъде много болезнено, ако сме инвестирали вече всички налични пари. 

От друга страна трябва да знаем, че при последните 10 мечи пазара, една година след достигането на дъното, пазарите са имали ръст от 18 до 70 процента, само през 2001 г. се наблюдава  негативен резултат.

Коментарът е на Любомир Леков, оcновател на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
polki
преди 4 години
"Сегашният краш е сравним релативно само с октомври 1929 и много по-голям от този пред 2008 или 2001 или 1987..."Бъфет каза, че сегашната криза е много по-лека от 2008/9 и 1987 г., а ти имаш различно мнение. Въпроса е публиката на кой на думите ще повярва ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Longin
преди 4 години
".. и много по-голям от този пред 2008 или 2001 " я сметни пак колко % пада през 2008(2009 е дъното) сп500 тр да стигне 1400 за да е същия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
...Не само младите хора ще оздравяват двойно по-бърже с новото лекарство, но и сред старите смъртните случаи ще намалеят драстически. Хлорохинът е щадящо лекарство и може да се прилага и при хора с придружаващи заболявания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Лекарство вече ИМА - и то познато от над половин век. Прилагано е и в Китай и във Франция - хората оздравяват в рамките на пет дни, в много случаи има сериозно подобрение още след 24 часа. Вече и Доналдът го представи, прилага се заедно с антибиотик, който също е масов.Днес е използвана експериментално и първата ваксина (в Китай), друга е на крачка от експерименталните тестове (екипът, който работи по нея, е оглавяван от Българин), руснаците са в напреднал стадий в разработването на ШЕСТ ваксини.Инвесторът - пак изоставате от събитията. След месец коронвирусът няма да е победен, но вече ще бъде далеееч по-малка заплаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
kane
преди 4 години
Според мен бизнеса когато е спасяван от държавата трябва да е само под формата на националния и нищо друго! За съжаление това не се случва и си е жива кражба.Депресия може да е, може и рецесия, а може и да няма - бъдещето на пазарите е в невидимите ръце на вируса. От него всичко зависи!Фишър син много се изложи преди година две и изгуби огромна част от клиентите си. Баща му създаде името Фишър, не сина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
а най-добре да не повтаряме като папагали тази година и онази година как било същото. спирайте субсидии и излишни разходи, армиите стават на вътрешни войски - спасявайте хората и доколкото може и бизнеса /националния/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Не сте интерпретирали правилно Дракънмилър - ако пазарът е най-добрият прогнозист наистина - значи той сега ни казва, че идва ДЕПРЕСИЯ, а НЕ РЕЦЕСИЯ. Сегашният краш е сравним релативно само с октомври 1929 и много по-голям от този пред 2008 или 2001 или 1987...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още