IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът Румен Радев наложи частично вето на Закона за извънредното положение

Законът атакува последните остатъци на свободата на словото, посочи той

11:44 | 22.03.20 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на България Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</p>

Президентът на България Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев налага вето върху част от текстовете на Закона за извънредното положение. Това обяви той на извънреден брифинг, като призова правителстовто да побърза с нови конкретни и адекватни мерки за борба с коронавируса.

"Самият закон обрасна с предложения, които нямат пряко отношение в борбата с коронавируса", каза Румен Радев. "Ние имаме бъдеще и след коронавируса и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи какво ще е то", посочи той.

"Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. Важна е отговорността – ограничаването на контактите, предпазните средства, обществената солидарност с акцент за опазване на възрастните хора", каза Радев.

Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта, посочи държавният глава. Липсата на кадри и оборудване в здравната система и дефицитите се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и кризата, подчерта той в обръщението си.

Законът атакува последните остатъци на свободата на словото. Няма дефиниция на това какво е фалшива информация, а българите ги грози затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензури в динамична обстановка, посочи Радев.

"В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи: първата е здравната криза, породена от коронавируса, втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашият бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни, затова правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите", каза президентът.

"Затова правителството следва неотложно да разгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите", каза още той.  

Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти и лични предпазни средства, руши доверието в обществото, изтъкна Радев. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане понижаването на цените на топлоенергията и горивата, сезонното намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и други стоки, чиято цена на световния пазар се повишава, смята той.

В такъв момент въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменява употреба на сила извън правомощията в Конституцията, трябва да се минимизира риска, предвид че се игнорира ролята на върховния главнокомандващ.

Народното събрание прие късно в петък закона за извънредното положение, в който се предвижда армията да се включи в прилагането на противоепидемичните мерки в страната. Хората под карантина ще бъдат следени чрез мобилните им телефони, забраняват се посещенията в спортни и игрални зали, молове, ресторанти, барове и други търговски обекти. Работодателите ще могат да пуснат в платен отпуск своите служители без тяхното съгласие за до половината от дните. Спират да текат сроковете по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на тези по наказателни дела. Спира се обявената публична продан от държавните и частни съдебни изпълнители до отмяната на извънредното положение. Увеличават се някои срокове за плащане на сметки и данъци, въвежда се и контрол на цените.

Сред най-оспорваните текстове са промените, с които службите могат да използват трафичните данни от мобилните телефони, за да проследяват карантинирани; даването на полицейски функции на военните и нормата магазините да не вдигат цените си повече от “средноаритметичните за последните три месеца” преди кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 16 rate down comment 8
Грую Груев
преди 4 години
За пръв път в живота си гласувах за някого, подкрепен от БСП, всъщност гласувах анти-тетка, и за момента не съжалвам! Единственият истински държавник в тази територия, каквато герП превърнаха страната ни. Браво, Радев, изискват се изключителни топки, за да направиш това и да не се движиш от мейнстрийма на страхливите мишоци. Ще гласувам отново за теб, независимо от партията, с която ще се обвържеш. Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
Разпространителите на фалшиви новини приветстват думите на президента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 13
mrynmryn
преди 4 години
Добре, но аз не прочетох какво предлага той, тия локуми да ги разтяга на жена си, да ги публикува после у фейсбукО. Нали се видя, че тия дето трябва да са под карантина, стоят и си обикалят. Ясно е, че говори, колкото като му свърши мандата, да му отпуснат казаците пари за партия и да е "новото АБВ". Тоя филм сме го гледали... няколко пъти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
Shadow1
преди 4 години
Лошите закони които се пишат у нас при оптимални условия се превръщат в пагубни глупости в текущите условия. Дано този път ветото да хване декиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Бяла лястовица сред черни врани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
redcretin
преди 4 години
Евала! Това безумие иначе върна БГ в каменната ера на най Тошовския комунизъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 4 години
Адмирации, събудете се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още