IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън: Британската здравна система може да бъде пренатоварена заради COVID-19

Премиерът на Обединеното кралство отново призова гражданите да си останат по домовете, за да предотвратят по-нататъшното разпространение на заразата

12:30 | 22.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британската национална здравна служба (NHS) може да бъде „пренатоварена“ заради коронавируса, подобно на италианската здравна система, само за две седмици, предупреди премиерът Борис Джонсън на фона на нарастващия брой смъртни случаи в кралството. 

Броят на загиналите вследствие на заразата в Италия, най-тежко пострадалата страна в света в това отношение, доближи 5000 случая в събота, докато във Великобритания този показател достигна 233 случая.

В коментари за Sunday Telegraph и други медии, Джонсън отново призова британците да останат у дома, за да спрат разпространението на вируса.

„Броят е много голям и растежът продължава да се ускорява. Изоставаме само със седмици - две или три -  от Италия “, посочи премиерът.

„Освен ако не действаме заедно, освен ако не положим героични и колективни национални усилия да забавим разпространението - тогава е твърде вероятно и собствената ни здравна система да бъде пренатоварена“, предупреди Джонсън.

Италия изпревари Китай като най-тежко засегнатата страна от силно заразния вирус в четвъртък. Италианското правителство разпореди всички предприятия да затворят до 3 април в последни отчаяни усилия за спиране на епидемията.

Последната седмица правителството на Борис Джонсън бързо засили мерките срещу вируса. Премиерът нареди да бъдат затворени училищата за повечето ученици, като тази мярка вече важи и за пъбовете и ресторантите. Той помоли хората да избягват ненужни социални контакти, така че отделенията за интензивно лечение в държавната здравна система в страната да се справят с епидемията.

В събота британската NHS сключи споразумение с независимия болничен сектор, като от следващата седмица на институцията се предоставя допълнителен брой вентилатори и хиляди допълнителни легла и медицински персонал.

Великобритания също така призова 1,5 милиона души, определени от NHS като високорискови, ако се заразят с коронавирус, да не напускат домовете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още