IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще предостави до 4 трлн. долара ликвидност в подкрепа на икономиката на САЩ*

Конгресът обсъжда еднократна помощ от 3000 долар за домакинствата, посочи министърът на финансите Стивън Манучин

15:59 | 22.03.20 г. 46
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Законопроектът за икономическа помощ в борбата с коронавируса, който се финализира в Конгреса, ще включва еднократно плащане в размер на 3000 долара за домакинствата и ще позволи на Федералния резерв да влее до 4 трлн. долара ликвидност в подкрепа на икономиката на страната, заяви в неделя министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин в интервю за Fox News. 

Той заяви, че допълнителните мерки за предоставяне на ликвидност от страна на централната банка на САЩ имат за цел да помогнат на редица представители на американския бизнес да оцелеят през следващите 90 до 120 дни.

Представителите на администрацията на Тръмп се надяват законодателството да бъде финализирано днес и да премине през гласуване в понеделник, посочи Манучин, добавяйки, че е възможно да бъдат предприети допълнителни мерки, ако кризата не бъде овладяна през следващите 10-12 седмици.

Финансовият министър подчерта, че американската икономика очевидно ще поеме сериозен удар заради здравната криза, но трябва да се възстанови, след като вирусът бъде овладян.

„Сега трябва да вкараме парите в икономиката. Ако направим това, смятам, че можем да стабилизираме икономиката“, заяви Манучин.

Републиканците и демократите в Сената на САЩ се върнаха на масата за преговори в неделя, за да одобрят законопроект, който би освободил огромно количество финансови средства за ограничаване на икономическите поражения, причинени от пандемията от коронавирус.

Законопроектът е поредното (трето) усилие на Конгреса да ограничи икономическия удар, насочено към включване на финансова помощ за средностатистическия американец, малкия бизнес и критично засегнатите индустрии, включително авиокомпаниите.

До момента вирусът е убил най-малко 325 души в САЩ, като общият  брой на заразените надхвърля 25 хил. души.

В четвъртък (19 март) Фед въведе линии за валутен суап с централните банки в девет допълнителни страни в четвъртък с надеждата това да помогне в борбата с икономическите ефекти от коронавирусната пандемия.

Ръководството на институцията заяви, че суаповете, при които Фед ще приема други валути в замяна на долари, ще позволят поне през следващите шест месеца централните банки на Австралия, Бразилия, Южна Корея, Мексико, Сингапур, Швеция, Дания, Норвегия и Нова Зеландия да се възползват от общо 450 милиарда долара в подкрепа на икономиките си.

Два дена преди това централната банка на САЩ заяви, че ще влее ликвидност в размер на 500 млрд. долара под формата на репо операции. Това беше добавка към обявените през миналата седмица 1,5 трлн. долара. Репо операциите са една от мерките за ликвидност на Фед, насочени към поддържане на потока от капитали през икономиката. Наред с агресивните мерки за ликвидност, през последните няколко седмици Фед също намали основните си лихвени проценти със 150 базисни пункта.

Информацията е актуализирана към 17:37 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 1 rate down comment 2
shinawatra
преди 4 години
Вовчо, личи си колко си далеч от действителността, при всяка криза биткойна удесеторява стойността си, делят ни няколко вагона книги с тебе, да започнем с "Антикрехкост", това дотук беше безплатно от мен:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Това е абсолютно възможно и се е случвало много пъти в историята на най-различни държави, а историята има навика да се повтаря, но не 100% точно какко е било в миналото... Трябва да се УНИЩОЖИ БОГАТСТВО, за да се ликвидира дълг - няма никаква алтернатива на това... Богатството и дълга са двете страни на една и съща монета - едното е крепено от другото. Богатството е 100% фалшиво числа в някой компютър и купчина безполезни хартии, които не стават за нищо и няма никакъв смисъл цяла една държава да работи за тях. Единственото решение на проблема е унищожение на богатство в огромен размер чрез фалит и ликвидация, за да може да се отпишат дълговете, които крепят това богатство. За да се отпишат дълговете по ипотеки трябва да фалира и строителя/инвеститора както и длъжника. Длъжника дори и да е фалирал, той най-вероятно не е строителен работник и дори с намалени доходи ще се справи с силно намалените цени, а строителя/инвеститора ще загуби всичко и ще трябва и той да работи, за да има какво да яде.Всичките ти опорни точни реално са цитати от трудовете на кейнс - но кенсианството е напълно компроментирано и абсолютно погрешно... Никога не може да разрешиш един проблем ако мислиш по същия начин когато проблемът е създаден. Кенсианстовото/стимулите/харченето са проблема, а не решението. Сривът на иконономиката е решението, а не проблема... Няма никакъв смисъл да се бориш срещу решението на проблема - а трябва да го подкрепиш със всички средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 8
mirodes
преди 4 години
Наскоро разбрах,че в световен мащаб все повече намаляват стодоларовите банкноти.Явно някой ги изкупува и ги къта.Освен това всичко се обезценява,дори и златото.С изключение на долара-всеки си влага активите в долари.И в този момент щатите печатат яко пари.Останалите ще има да ги гонят и никога няма да ги стигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 2
Mike Florida
преди 4 години
Това е абсолютно невъзможно!Първото, което е, бамките ще се декапитализират и няма да могат да посрещнат нуждите на депозантите! Ако предположим, версията ти, че ще има гражданска война, което за мен към момента е абсурд. Големите банки са на федерално ниво, което ще рече, че при твоя сценарий, активите ще се изпарят. При твоя сценарий, ще имаме множество независими малки държави, по щатове или обединения между щатове, които ще трябва да имитират, собствена валута! Така или иначе, абсолютно всички активи на бамките ще се заметат. От там икономиката трябва да се нулира и всичко да започне през рестарт след войните! Но първо да видим тях. Самите активи, ще трябва да се разпределят и при някаква нова съдебна регулация и система. Защото ще са разпределени неравномерно! Така или иначе при твоя сценарии, когато имаме разцепление на федерално ниво, няма как да има лоша и добра бамка. Говорим за активи разпределени на федерално ниво. Да не говорим, че едно подобно разделение би било почти невъзможно, дори и към момента без войни, така както ти си го представяш.Може и да си някакъв мега визионер, или да си просто мечтател, който нещата си ги навръзва, като смята, че вижданията му са обезпечени от към икономически и финансови реалности. Аз няма да давам оценка на това. Нека всеки да прецени за себе си!От тук на сетне, с интерес ще проследя, как биха се развили събитията, за да се сбъдне, това, за което говориш!Нищо не казвам повече! Мълча и гледам!Ще чакам, както гражданските, войни за които говориш, така и оцеляването на финансовите институции, по начина, по който го описаваш!Разменихме виждания в едно 10тина коментара! Времето ще покаже, кой е по-близо до това, което ще се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 10 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Какво от това като отидат към лошата? Тия активи реално са 75%+ имоти т.е имотите ще се сринат и ще бъдат разпродадени на безценица от лошата банка... Кои ще са губещи - старците бейби бумъри, чиито приход от наем ще изчезне - но те си имат пенсия защо им е наем? Тези, които са били толкова глуп***ви да купят имот на сегашните цени ще загубят парите си, но сривът на имотите ще ги компенсира с много ниски цени, които ще останат ниски десетилетия наред и те ще могат да си купят друг и дългът им ще се отпише след като се продаде имота... Кои ще са печалившите - младите хора които нямат нормална работа нямат пари, нямат кола, нямат семейство и сега голямата разпродажба на активи ще им дойде отлично на джоба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 5
cherney
преди 4 години
Абсолютно. Жалко, че нямам свободен кеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 3
Mike Florida
преди 4 години
Няма как да има добра и лоша, защото 65-70% от активите ще трябва да отидат към лошата. Отделно междувременно ще имаш #RUN. И пак ще трябва печатане или лимити!Граждански войни може да има навсякъде, но не мисля, че сега ще се случи!Аз пак казвам! За мен най-логично е както съм го написал!Ще видим, кой от двама ни ще познае! Аз нямам повече какво да кажа!Нека да оставим времето да покаже! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 6
cheeff
преди 4 години
Дали сега не е момента на криптото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Трябва да въведена паралелна валута да кажем кредитен лев, в която да се отпускат кредитите. Бизнесите няма да имат право да изплащат заплати и дивиденти с него и когато се купи нещо с кредитен лев само тази част от кредита, която е изплатена от длъжника ще може да се ползва от кредитора, а не цялата сума както е в момента. Така при покупката на имот с кредит парите ще са налични чак след 25 години и ще се отключват постепенно. Всички кредити ще се изплащат с нормален лев, а не с кредитен и бизнесите ще имат право да обменят кредитен лев с нормален само ако регистират печалба и платят данъци върху нея... Ще имаме и плаващ обменен курс от кредитен лев към нормален но винаги 1 нормален лев ще е равен на поне 2 кредитни или повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 1
Gold Zombie
преди 4 години
Теьзи, които са в суап далаверата ще са ОК на първо време. Между другото България се води junior member, но ние така или иначе сме вързани за еврото, та за това няма да го правим като вятъра за сега.Като вятъра ще правят всички останали "развиващи се икономики", включително Турция. Там инфлацията ще ги изчатка първи.Китай и Русия могат да се спасят само, ако вкарат златото си в играта по някакъв начин. Западът на практика няма физическо.На по-късен етап разбира се, ще правят като вятъра и всички в суап "далаверата" с изключение на печатарите. САЩ ще правят като вятъра най-последни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още