IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще предостави до 4 трлн. долара ликвидност в подкрепа на икономиката на САЩ*

Конгресът обсъжда еднократна помощ от 3000 долар за домакинствата, посочи министърът на финансите Стивън Манучин

15:59 | 22.03.20 г. 46
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Законопроектът за икономическа помощ в борбата с коронавируса, който се финализира в Конгреса, ще включва еднократно плащане в размер на 3000 долара за домакинствата и ще позволи на Федералния резерв да влее до 4 трлн. долара ликвидност в подкрепа на икономиката на страната, заяви в неделя министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин в интервю за Fox News. 

Той заяви, че допълнителните мерки за предоставяне на ликвидност от страна на централната банка на САЩ имат за цел да помогнат на редица представители на американския бизнес да оцелеят през следващите 90 до 120 дни.

Представителите на администрацията на Тръмп се надяват законодателството да бъде финализирано днес и да премине през гласуване в понеделник, посочи Манучин, добавяйки, че е възможно да бъдат предприети допълнителни мерки, ако кризата не бъде овладяна през следващите 10-12 седмици.

Финансовият министър подчерта, че американската икономика очевидно ще поеме сериозен удар заради здравната криза, но трябва да се възстанови, след като вирусът бъде овладян.

„Сега трябва да вкараме парите в икономиката. Ако направим това, смятам, че можем да стабилизираме икономиката“, заяви Манучин.

Републиканците и демократите в Сената на САЩ се върнаха на масата за преговори в неделя, за да одобрят законопроект, който би освободил огромно количество финансови средства за ограничаване на икономическите поражения, причинени от пандемията от коронавирус.

Законопроектът е поредното (трето) усилие на Конгреса да ограничи икономическия удар, насочено към включване на финансова помощ за средностатистическия американец, малкия бизнес и критично засегнатите индустрии, включително авиокомпаниите.

До момента вирусът е убил най-малко 325 души в САЩ, като общият  брой на заразените надхвърля 25 хил. души.

В четвъртък (19 март) Фед въведе линии за валутен суап с централните банки в девет допълнителни страни в четвъртък с надеждата това да помогне в борбата с икономическите ефекти от коронавирусната пандемия.

Ръководството на институцията заяви, че суаповете, при които Фед ще приема други валути в замяна на долари, ще позволят поне през следващите шест месеца централните банки на Австралия, Бразилия, Южна Корея, Мексико, Сингапур, Швеция, Дания, Норвегия и Нова Зеландия да се възползват от общо 450 милиарда долара в подкрепа на икономиките си.

Два дена преди това централната банка на САЩ заяви, че ще влее ликвидност в размер на 500 млрд. долара под формата на репо операции. Това беше добавка към обявените през миналата седмица 1,5 трлн. долара. Репо операциите са една от мерките за ликвидност на Фед, насочени към поддържане на потока от капитали през икономиката. Наред с агресивните мерки за ликвидност, през последните няколко седмици Фед също намали основните си лихвени проценти със 150 базисни пункта.

Информацията е актуализирана към 17:37 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Ролята на активите убежища е да съберат страхливите капитали и после здраво да ги обезценят. Това е наказанието за страхливците. Парите са нужни да работят за възстановяване на икономиката, а не да отлежават завpяни в някой ъгъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
KMETA
преди 4 години
Плаши ме мисълта:"Тука ще дават ли, обещават ли или ще вземат от домакинствата"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
markov
преди 4 години
От наше село чак чуваме как трака печатницата на доларите. Бегайте от долара доде е време , мисля Еврото е по-добре в переспектива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Mike Florida
преди 4 години
Високата инфлация, продиктувана от печатането на необезпечени фиатни пари, е изключително разрушителна за икономиката, но тя при всички положения е за предпочитане, пред пълния блокаж на потреблението и фалитът на огромната част от финансовата система!Хиперинфлацията е бедствие, но тоталния блокаж на реалната икономика и финансова система, би било пълна катастрофа, която като следствие би довела, буквално да умирането на 50% от световното население от глад!Предстоят хеликотерни пари навсякъде! Скоро и в Европа!Това е толкова сигурно и същевременно, неизбеждно да се случи, колкото и изгряването на слънцето утре!Бъдето сигурни, че скоро ще зпочне, повсеместното подаряване на пари!Това н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Мето
преди 4 години
когато даваш пари на обикновените хора,няма как да се получи стагфлация, инфлация може. Стагфлация се получава когато печаташ пари и ги даваш на богатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Painkiller
преди 4 години
Лошото става кошмар. В изборната година Тръмп е готов да потопи света в стагфлация само и само да бие. Разликата от 2008г. е, че сега няма да има актив убежище...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още