IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ осигури 23 млн. лв. ликвидност за 6 дни извънредно положение

Родният капиталов пазар се доказа като място, от което можеш да си осигуриш спешни пари, дори в момент на парализа на страната

12:40 | 23.03.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Родният капиталов пазар се доказа като ликвиден, осигурявайки 23 млн. лв. оборот за периода от въвеждането на извънредно положение на 13 март до петък 20 март 2020 г.

Това са шест работни дни с оборот от почти 4 млн. лв. на ден.

Редица инвеститори успяха да продадат и да си осигурят ликвидна подкрепа, като „Българска фондова борса“ АД не спря търговията нито един път.

Разбира се, цените на редица компании се понижиха. За периода SOFIX се сви с 9,74% до 413,03 пункта. Основната причина беше резкият спад с 42% в акциите на „Еврохолд България“ АД, вероятно защото от 23 март компанията няма да е в индекса и фондовете, които го следват, трябва да го разпродадат.

Имаше и акции, които не поевтиняха в последната седмица. Сред компаниите от SOFIX нагоре бяха „Доверие обединен холдинг“ АД с 2,35% до 3,48 лв. и „Софарма“ АД с 2,31% до 2,66 лв.

Ликвидността е периодът, за който даден актив се обръща в пари (кеш). Може да е за ден, седмица, месец. Някои активи са непродаваеми с години.

Най-голяма е ликвидността на парите в брой. Следват парите по разплащателна сметка, които са на един банкомат разстояние. След това видно се нареждат акциите на борсата, които са изключително бързо продаваеми. Далеч по-назад се нареждат недвижимите имоти. Дори преди криза обявите престояваха над 3 месеца, преди да стане сделка. 

Физическото злато е защита срещу други рискове като колапс на държавността, на паричната система. По-лесна ликвидност при такава крайна ситуация биха оситурили долари и евро в брой заради своята приложимост.

Ликвидност чрез кредит

Отново Българска фондова борса е първенец. На нея има репо-сделки, чрез които за минути могат да бъдат заложени акции и да се получи финансиране за период Т+0 (тоест същия ден) и чрез системата RINGS парите да са налични до 1 час. Лихвата е около 10% годишно.

По-бавно можете бъде получен бърз кредит, защото самото одобрение и изплащане изисква време, получената сума ще е малка, а лихвата висока.

Ако пък разчитате на банка за кредит, ще трябва да вадите документи, да изчакате одобрение и вероятно да заложите имот. Всичко това отнема време.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
това е нагледен житейски урок за доста колеги!Значи става криза, няма дори тоалетна хартия по магазините и ти си продал акциите, ами ако ИП бяха затворили масово??? Кво ще правиш с твоите пари? да някои намазаха и продадоха , за да влязат пак, но и това висока доза риск. Ама всеки си преценя. Просто при едни истинска тотална криза каквото и да направиш все ще е на загуба...освен ако не се подготвяш с години за нещо такова. В един момент нямаш папу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
Амин Господ здраве да им дава!!!С колкото можах и аз от сърце "помогнах"на вероятно притеснени от недохранване и криза колеги....против съм да се спира търгавията, особено ако не е изригнал вулкан в близоста до сървърите им, или не е станала ядрено война наблизо. Това е бизнеспсихология също. Значи напълнил си гащите - страх те е - ми то се плаща и насреща те чакат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 4 години
Горд съм, че осигурих малка част от тази ликвидност за продавачите! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още