IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо златото и облигациите не осигуриха защита при срива на акциите?

Предполага се, че много хедж фонд мениджъри на Wall Street са инвестирали с огромен ливъридж в облигации

08:45 | 23.03.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проба от злато в лаборатория в рудника Gran Colombia Gold Corp. в Сеговия, Колумбия. <em>Снимка: Николо Филипо Росо / Bloomberg</em><br />
	&nbsp;</p>

Проба от злато в лаборатория в рудника Gran Colombia Gold Corp. в Сеговия, Колумбия. Снимка: Николо Филипо Росо / Bloomberg
 

Доходността върху златото и американските облигации от началото на корекцията на индекса S&P 500 (започнала от 19 февруари) е отрицателна. По принцип се очаква тези финансови инструменти да осигуряват защита при срив на пазара на акциите.

За да сравним доходността на различните инструменти, ще използваме най-популярните борсово търгувани фондове (ETF) за златото (това е GLD) и за американските облигации (BND). Данните показват, че от 19 февруари GLD се е понижил с над 7%, а BND - с над 5%. S&P 500 е на минус 31,6% за този период.  Доходността е изчислена към цените при затварянето на пазарите в петък (20 март)

От една страна, може да погледнем, че понижението е минимално, но защо тогава финансови експерти препоръчват тези инструменти като средство за намаляване на загубата от акциите по време на кризи.

Особено впечатляващо е, че този спад на цените на средносрочни и дългосрочни облигации (от това е съставено портфолиото на BND) падат, след като лихвите бяха драстично намалени от страна на Федералния резерв на САЩ. Всъщност първоначално цените на златото и на облигациите се покачиха, след като Фед намали краткосрочните лихви до 0% . След това обаче последваха още по-масирани разпродажби  и тези, които купуваха GLD и BND, примамени от идеята за сигурно убежище, губят към момента, съответно към днешна дата -11% и -6,5%

Защо се получи това?

При подобен срив на акциите (над 20%)  винаги тези, които инвестират с голям ливъридж, се оказват в позиция, че трябва да разпродават финансовите си активите принудително. Винаги в такъв момент инвеститорите се опитват да осигурят колкото се може повече кеш и ако не бяха навременни действия на Фед за огромно увеличаване на програмата за изкупуване на облигации, вероятно щяхме да видим много по-голям спад при цените на облигациите.

Предполага се, че много хедж фонд мениджъри на Wall Street са инвестирали с огромен ливъридж в облигации. Те на практика са го правили с идеята, че ако дойде срив на пазара (като сегашния), Фед ще се появи като купувач и те ще се измъкнат без загуби. На практика тези играчи прехвърлят техния риск на централната банка, която ще трябва да налива трилиони долари за да поддържа ликвидността на пазара. 

Какво е решението?

Много е трудно на един инвеститор да съобрази всички тези неща предварително и да реагира адекватно, тъй като в кризисна ситуация на пазара действат толкова много фактори. Дори легендарният Рей Далио, който е известен с това, че се справя много добре при финансови кризи, обяви, че не знае как да реагира в сегашната  ситуация, тъй като тя не е позната за пазарите.

Затова в момента да се купува злато и облигации е опасно, тъй като тези инструменти ще бъдат подложени на натиск и при следващите седмици. Това е така, защото повечето инвеститори ще продължават да търсят начин да увеличават паричните позиции поради факта, че ако S&P 500 продължава да пада, акциите ще стават все по-атрактивни за дългосрочните инвеститори.

Този борсов срив за пореден път показа обаче, че един инструмент (фючърс) може успешно да защити инвеститорите в подобни ситуации. Този инструмент е донесъл над 300% на тези, които са имали прозорливост да го купят на 19 февруари. Въпросният инструмент, за който ще стане дума в следващия материал обаче, е изключително сложен за анализиране и при грешно избиране на момент за покупки може да доведе до огромна загуба.

Коментарът е на Любомир Леков, оcновател на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
LuckyYou
преди 4 години
И едно уточнение - Златото ще избухне, когато кризата започне да улабва! Ликвидността от трилиони, която се изсипа отвсякъде - Китай, Европа, Япония, САЩ, няма как да не изстреля златото здраво нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 4 години
Само не мога да разбера какви са тия заигравки, ще видите в следващата ни статия. Ако искате ще напиша подробно за VIX в коментарите и няма да има нужда да правите нова статия ? Стига глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
LuckyYou
преди 4 години
Финансовият инструмент, за който се говори в края на статията е фючърси върху така наречения индекс VIX - индекса на страха, който винаги експлоадира, когато дойде криза, но пада значително в нормални обстоятелства. Има хедж фондове от типа на фондовете на Талеб, които инвестират във VIX и го правят доста умело, така че да не губят много или въобще да не губят в нормални обстоятелства, и да правят луди пари, когато маркета пада....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 4 години
Някой да е проверявал скоро цената на мед. маските в злато, че в лева рипна над 1000%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Zlato
преди 4 години
Ценова и логистична политика на TavexКъм момента се регистрира огромен ръст при търсенето на инвестиционно злато на всички пазари, а наличностите се изчерпват за изключително кратко времеПочти всички дилъри на инвестиционно злато и сребро, които се занимават с търговия на благородни метали на едро, също са увеличили премиите на всички златни и сребърни продуктиПри много голяма част от рафинериите и монетните дворове има значително по-дълъг период на изчакване на доставките заради множеството поръчки, които се натрупват, а някои отказват да поемат и нови такиваhttps://tavex.bg/blog/cenova-i-logistichna-politika/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
whiteshark77
преди 4 години
Браво, това е наистина един много добър анализ - институциите се нуждаеха от ликвидност, това е и причината за разпродажбата на златото и облигациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Хубаво е да правите разграничение между "хартиеното" и физическото злато.В момента физическо злато и сребро няма, изкупено е.Цената на борсата в момента отразява цената на ETF, а не на физическото. Видно е по продажните цени на физическото злато и то за поръчки (налично няма).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още