IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младен Маринов: Армията ще се ползва при изчерпване ресурса на МВР

Въпрос на време е да се затегне строгостта при пропускането на контролните пунктове при областните градове, каза вътрешният министър

10:30 | 23.03.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ветото, което наложи президентът, е негово конституционно право, но бях изненадан, особено с мотивите по отношение на армията. Това коментира в ефира на БНТ вътрешният министър Младен Маринов. Той добави, че държи на възможността военните да могат да се включват в определени ситуации, в рамките на компетентността, която имат.

За пример той посочи съвместни патрули с полицията, както и да поемат част от обектите за охраняване. Военните биха били на подчинение на МВР, тъй като то отговаря за обществения ред в мирно време, уточни Маринов. 

Вътрешният министър обаче уточни, че към към момента не би следвало да се ползва армията. По думите му това може да стане стане в период, в който се изчерпа ресурсът на МВР. Засега министерството се справя със ситуацията, посочи Маринов.

Министърът на вътрешните работи отчете, че към момента има увеличаване на сигналите за хора, които не спазват наложена карантина и има образувани над 100 досъдебни производства. Накзанието за това е до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лв, припомни Маринов.

Въпрос на време е да се затегне строгостта при пропускането на контролните пунктове при областните градове, тъй като много от хората е трябвало да се сдобият с необходимата служебна бележка. Сега потокът е по-малък, отколкото в нормална обстановка, добави още той. (Вероятно министърът има предвид, че скоро изтича „гратисният период“, за който спомена министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на 20 март, когато бе обявено, че областните градове ще бъдат блокирани. Тогава Ананиев каза, че „хората, които не могат да се сдобият със служебни бележки през уикенда, ще имат тази възможност понеделник/вторник“, като след това вече няма да се правят компромиси, бел. ред.) 

Вътрешният министър отчете и спад на битовата престъпност, като няма нито едно откраднато превозно средство през изминалото денонощие на територията на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
https://***.youtube.com/watch?v=5A7Fsc9SobEКойто има уши , да слуша ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
Гратисът изтече старшинка , сега управлявате вие ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Слушай внимателно, казаха, че ще има гратисен период няколко дни.Пс. Аз не съм привърженик на тия мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 4 години
"тъй като много от хората е трябвало да се сдобият с необходимата служебна бележка."Кога? В петък? Кога е имало такива служебни бележки, та да знае човек да го направи по-рано? *** то така ви дава на късо милиционерското мислене...А в Пловдив КПП-тата са на 2 км преди табелите за край на града. Логика? Не търси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
и как ше го удържате тъй мечтаното от вас военно положение , като отмине и тая простотия "коронавирус" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още