IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглищата вече са най-скъпото изкопаемо гориво в света

Основна причина за това е скоростният спад в цената на Брент, който от началото на годината е изтрил приблизително 60% от стойността си

15:14 | 23.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Въглищата, най-мръсният и обикновено най-евтиният енергиен източник, сега вече са и най-скъпото изкопаемо гориво в света.

Епичният срив на петролните цени през изминалия месец означава, че глобалният бенчмарк Брент вече е с цена под най-широко търгувания договор за закупуване на въглища на енергийно еквивалентна база, според изчисленията на Bloomberg.

Австралийският въглищен сорт Newcastle, търгуван на ICE Futures Europe, е с цена от 66,85 долара за метричен тон в петък - еквивалент на 27,36 долара за барел петрол. Фючърсите на Брент завършиха последната търговия при цена от 26,98 долара за барел.

Въпреки че използването на въглища в САЩ и Европа намалява на фона на увеличените доставки на евтин природен газ и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), както и поради липсата на растеж при търсенето на енергия, потреблението продължава да нараства в Азия, където традиционно въглищата са най-евтиният вариант за бързо развиващите се енергийни пазари. Освен това въглищата са и най-мръсното изкопаемо гориво, което отделя около два пъти повече въглероден диоксид от природния газ и 30% повече от бензина при изгаряне.

Ценовите промени по отношение на петрола и въглищата се дължат най-вече на внезапното поевтиняване на суровия петрол, а не толкова на скока на търсенето на въглища.

В краткосрочен план използването на въглищата в Япония може да падне незначително това лято в полза на по-евтиния втечнен природен газ (LNG), смятат от Goldman Sachs Group Inc.

Договорите за сорта Newcastle се отнасят за въглища за производство на електроенергия, които в повечето случаи имат различни основи по отношение на търсенето и предлагането в сравнение с пазара на петрол. Анулирането на полети и ограниченията за пътуване могат да намалят глобалната употреба на петрол с цели 20%, докато Саудитска Арабия и Русия са на път да наводнят пазара с допълнителни доставки. Това изтри около 60% от цената на Брент от началото на годината. Пазарите на електроенергия в Азия, които са най-големите клиенти на въглища за електроенергия, се оказаха по-устойчиви.

Сортът Newcastle през по-голямата част от тази година вече се търгуват при енергиен еквивалент над маркера Япония-Корея, бенчмаркът за LNG в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още