IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Габриела Козарева: Услугите на Търговския регистър са достъпни изцяло онлайн

Срокът за подаване на годишни финансови отчети се удължава от 30-ти юни до 30-ти септември, каза изпълнителният директор на Агенцията по вписванията

12:04 | 23.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Услугите, предоставяни от Търговския регистър, от регистър Булстат, от регистър РИОС, са достъпни изцяло онлайн. Единствено Имотният регистър предоставя част от услугите си на гише. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

Козарева посочи, че спрямо настоящата ситуация, срокът за подаване на годишни финансови отчети се удължава от 30-ти юни до 30-ти септември, а този за т.нар. “нулеви декларации” се отлага от 31 март до 30-ти юни.  

Според нея мярката, предприета за ограничаване на услугите, предоставяни от нотариусите, е доста разумна, защото тя по естествен път ще намали притока на хора към службите по вписвания.

“Ползвателите на електронни услуги не би трябвало да срещнат затруднения”, смята Козарева, като допълни, че услугите на Агенцията са изпълнявани електронно и по-рано, сега само се променя начинът, по който се пускат заявленията за тях.

Експертът отбеляза, че за подаване на заявление в Търговския регистър е необходим електронен подпис, както и за проверка на документите, с които се удостоверяват вписаните обстоятелства - във втория случай може и със сертификат, издаван от Агенцията.

“Гражданите трябва да имат предвид, че такси от Агенция по вписванията се събират единствено и само след заявена услуга. Те винаги се плащат по банков път, сметките са посочени на страницата на Агенцията”, коментира Козарева по повод опитите за измама в настоящата ситуация.

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още