IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да одобри старта на преговори за членство с Тирана и Скопие тази седмица

Гърция също е дала одобрението си

15:05 | 23.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) ще започне преговори за членство с Албания и Северна Македония, съгласно проект на документ за единодушното решение на 27-те държави членки на блока, който се очаква да бъде финализиран тази седмица, съобщава Ройтерс. 

Надеждите на двете страни от Западните Балкани за членство на няколко пъти бяха помрачавани през последните години на фона на скептицизма на Франция и Холандия по отношение на състоянието на демокрацията и борбата с корупцията. Опасения има и относно приемането на Скопие и Тирана в момент, когато ЕС беше разтърсван от надигащи се популистки вълни и нерешената ситуация с Brexit.

Но Париж и Хага отслабиха възраженията си през последните седмици и работата по приемането на двете страни набра скорост, въпреки че в момента Европа е разтърсвана от пандемията от коронавирус.

Дипломатически източници заявиха, че Атина е дала одобрението си, след като последният проект за членство е включил по-твърд език по отношение на защитата на малцинствените групи в Албания.

Ако никоя държава не възрази, решението се очаква да бъде официално одобрено в средата на седмицата, добавят източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
korn
преди 4 години
Браво. Само с компромиси може всички да живеем в мир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още