IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитът на Япония показва каква грешка е покупката на акции от държавата

Основното последствие е превръщането на пазара на акции в почти безполезен като място за оценка на компаниите и икономиката

18:32 | 12.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на Токийската фондова борса. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Сградата на Токийската фондова борса. Снимка: Bloomberg

Предвид фиксацията на президента на САЩ Доналд Тръмп върху фондовата борса беше неизбежно бурните колебания на цените на акциите да тласнат администрацията му към щури идеи за подкрепа на пазара. И ето ни сега, затрупани от предложения правителството да купува акции, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Някои от приятелите ни отдясно смятат, че сега е време за изключителна креативност. Те сочат, че купуването на акции от правителството би могло да бъде стимул от страна на предлагането (чрез поставяне на дъно под пазара и намаляване цената на капитала за бизнеса) или може да проправи пътя за отделни сметки за социално осигуряване. Мотивацията е добра, но резултатът не би бил такъв. Япония прави това от години, като политиката е катастрофа, а и в Америка няма да е нещо по-добро.

Японският държавен пенсионен инвестиционен фонд (GPIF), най-големият пенсионен фонд в света с 1,5 трилиона долара под управление, поддържа няколко държавни пенсионни схеми. Той бе създаден през 2001 г. за да диверсифицира пенсионните вложения встрани от японските държавни облигации и постоянно разширяваше мандата си, така че сега притежава големи количества местни и чужди акции.

По-късно в това се включи и Японската централна банка. Неефективността на количественото облекчаване, насочено към покупки на държавни облигации, подтикна ЯЦБ да започне да купува борсово търгувани фондове (ETF-и) от 2010 г.

Сега тези две гигантски институции притежават значителни дялове в почти всички листнати японски компании: Анализ на Nikkei от 2016 г. установи, че те са сред най-големите 10% от акционерите за 96% от регистрираните за търговия фирми, пряко или чрез собственост на ETF-и, които държат акциите. Комбинираните им дялове надхвърлят 10% за компании като Honda и Fast Retailing (компанията майка на Uniqlo).

Първоначалната цел беше да се увеличи възвръщаемостта и дългосрочната жизнеспособност на държавната пенсионна система. С течение на времето това се превърна в опит за поставяне на дъно под цените на акциите по време на икономически стрес. Японската версия на американския аргумент за стимула от страната на предлагането беше, че държавните акционери могат да изискват по-добро корпоративно управление и по-висока икономическа производителност.

Де да беше вярно. Основната последица от държавното изкупуване на акции бе превръщането на пазара на акции в почти безполезен като място за оценка на компаниите и икономиката.

Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
kane
преди 4 години
Фед и сега сякаш пазарува акции.Пълно порно за инвеститорите като мен. Вече няма фундаменти, няма новини, всички учебници по финанси са за ***. Има само един пазар контролиран от могъщият бог Фед. Всичко това ме отблъсна от пазара. И започнах да изкупувам антики. Станах вехтошар, а едно време бях инвеститор.И все пак като един джедай, за винаги оставам джедай - искам или не. И ето тук аз казвам, и вярвам, че волята и силата на пазара и капитала, на свободата от тиранията е по силна от монопола на Фед и от политическите джуджета. И сп500 трябва или ще пробие или поне ще тества дъното от март. Казах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Мислех, че приноса на Тръмп към труда КАПИТАЛА на Маркс е новаторска, а се оказа, че не той , а японците са направили това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още