IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започна сесията на червено в очакване на фискална подкрепа*

Министърът на финасите Стивън Манучин изрази увереност, че до края на днешния ден пакетът от стимули ще бъде приет от Конгреса

17:00 | 23.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започнаха сесията в понеделник с понижения, дори след като Федералният резерв разкри нови мерки за поддържане на правилното функциониране на пазарите. Инвеститорите са в очакване Конгресът да постигне съгласие относно пакет от фискални стимули в отговор на икономическото въздействие от коронавируса, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава  с 337,48 пункта, или с 1,76%, до ниво от 18 816,76 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита понижение от 42,81 пункта, или 1,83%, до ниво от 2262,09 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 0,54%, или 38,53 пункта, до ниво от 6840,66 пункта.

Една от мерките, предприети от Фед, беше програма за закупуване на активи с отворен край, която централната банка ще изпълнява в „сумите, необходими за подпомагане на безпроблемното функциониране на пазара и ефективното прилагане на паричната политика към икономиката“.

„Въпреки че действията на Фед са огромна помощ, единственият начин пазарите да намерят устойчиво подобрение е, когато на икономиката й е позволено да се оживи, или поне има реален план как ще се случи това", каза Пол Белезник от Bespoke Investment Group.

Министърът на финансите Стивън Манучин заяви, че Конгресът е "много близо" до оформяне на фискалния пакет, като отбеляза, че той трябва да бъде финализиран "днес".

"Използваме част от средствата, с които разполагаме, но днес имаме нужда Конгресът да одобри допълнителни средства, за да можем да продължим напред и да подкрепим американските служители и американската икономика", каза Манучин.

Законопроектът за фискални стимули се провали в главния процедурен вот на Сената в неделя, тъй като демократите предупредиха, че мярката не предлага достатъчно подкрепа на засегнатите служители, а вместо това са отделени твърде много средства за спасяване на компаниите.

Лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър заяви, че разногласията по законопроекта могат да бъдат преодоляни в следващите 24 часа. По-късно говорител на Шумър добави, че сенаторът и министърът на финансите Стивън Манучин са имали „продуктивна среща“.

Директорът на Националния икономически съвет Лари Къдлоу съобщи, че пакетът от икономически стимули ще възлиза на повече от 2 трилиона долара, като отбелязва, че ще бъде равен на около 10% от брутния вътрешен продукт на САЩ. Миналата седмица президентът Доналд Тръмп подписа законопроект на стойност от 100 милиарда долара, с който се разширява платения отпуск в САЩ.

Дейвид Костин, главен стратег в Goldman Sachs, заяви, че разликата между бързо или продължителното възстановяване на фондовия пазар ще се сведе до три фактора: колко бързо ще бъде овладян вирусът, дали бизнесът ще има достъп до достатъчно капитал и ликвидност да издържи блокада от 90 до 180 дни и дали фискалните стимули могат да стабилизират прогнозите за растеж.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад  съответно до 0,74% и 1,389%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 101,95 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,76% на ниво от 1,078 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава със 73 цента до 26,25 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от 23 цента до ниво от 22,86 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 3,15% до ниво от 1531,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:22 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 4 години
Пакетът от икономически стимули ще възлиза на повече от 2 трилиона долара, и ще бъде равен на около 10% от брутния вътрешен продукт на САЩ.ЕФЕКТА РАЗБИРА СЕ ЩЕ Е НУЛЕВ, ЗАЩОТО ОСВЕН СПЕКУЛА НЯМА ДА ИМА РЕАЛЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ЕФЕКТ!!Борсите се превърнаха в КАЗИНА , а не в измерители на РЕАЛНИТЕ стойности на акциите.Решението да се удължи агонията на една скапана ФИНАНСОВА система с нищо не променя крайния резултат, който ще настъпи когато спре командното дишане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още