IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капацитетът на ВМА и „Пирогов“ за лечение от коронавирус е изчерпан*

Щабът настоява всяка една болница да може да предостави помещения за лечение на Covid-19, случаите на заразените в България вече са 201

17:13 | 23.03.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Нови 11 случая на коронавирус са констатирани на територията на България. С това положителните проби стават 201. Това каза по време на редовния си следобеден брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Вече има случай в Дупница - един пациент, и в Пазарджик - двама, които са семейство. Има един контактен в Добрич, 7 лица са в София.

От думите му стана ясно, че капацитетът на ВМА и „Пирогов“ вече е изчерпан и заради това Щабът ще предложи на здравния министър да издаде заповед всяка една болница, независимо от собствеността си, до 3 дни да предостави помещения за лечение на болни с коронавирус. Местата трябва да  включват и възможност за реанимация.

36 са хоспитализираните пациенти в момента.

Мутафчийски отбеляза още, че Българската банка за развитие (ББР) са дарили 200 хил. лв. за борбата със заразата. Същата сума е била дарена и от Българския енергиен холдинг (БЕХ).

На въпрос има ли начин да се предприемат стъпки относно очакваната голяма вълна на завръщащи се българи, работещи и живеещи в най-засегнатите от коронавириса райони, Мутафчийски обясни, че никой не може да лиши български граждани от възможността да се приберат е в родината си. Подобни вребални призиви е имало само от няколко страни, като Турция, даде за пример генералът.

Можем да очакваме помощ от китайски лекари, водят се разговори с посолството, каза още Мутафчийски. Утре ще бъде изпратено новото ръководство на китайски медици към български колеги, присъединени към Щаба, а преди две седмици е направена среща на инфекционистите в България, които също са дали своите препоръки.

Според Мутафчийски актуалният протокол в момента в България е хлорикин с азитромицин. Хлорикинът в момента се снабдява от дарения. 

*Обновена към 17.30 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
national power
преди 4 години
На нас винаги ни е било ясно *** виж на шорош..китекур..ви не е.Тях да ги лекуват с фейсбук гугъл и майкрософт щото това е критерия за икономика и били по богати от Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
От думите му стана ясно, че капацитетът на ВМА и Пирогов вече е изчерпан........36 са хоспитализираните пациенти в момента.......Според Мутафчийски актуалният протокол в момента в България е хлорикин с азитромицин. Хлорикинът в момента се снабдява от даренияНекой това отгоре прочете ли го? Осмисли ли го? И тука изобщо още нищо не е започнало - според един от шефовете на роящите се щабове, сме в долната част на кривата...Сега стана ли ясно в що за държава и в що за съюз живеете... ? Всъщност, по-добре да не се замисляте много... ;)Я по-добре тукашната дежурна група от де билчекиджии да ни разкаже за заплатите и пенсиите у рассия, та на сички да им олекне... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още