IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кое е тайното оръжие на Тръмп, с което може да сложи край на петролната война?

Позабравеният законопроект срещу картелите може да преобърне шахматната петролна игра в полза на САЩ

15:05 | 26.03.20 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изправен пред все по-големите призиви от някои американски сенатори и конгресмени да окаже натиск на Саудитска Арабия, с което да накара Рияд да прекрати ценовата война на петролните пазари. Подобен призив дойде и от редиците на републиканците – сенатор Кевин Креймър предложи на Тръмп да наложи ембарго върху вноса на петрол от Саудитска Арабия, Русия и другите страни от договора на ОПЕК+, пише Саймън Уоткинс за Oilprice.

Американската шистова индустрия не може да се справи с устойчива среда на извънредно ниски петролни цени. За да оцелеят, компаниите от сектора трябва да върнат размера на капиталовите си разходи от последния път, когато саудитците се опитаха да отмъстят чрез покачване на добива в периода 2014-2016 г. Тогава американската индустрия победи и ще надделее отново (заедно с Русия) и този път.

Зад кулисите администрацията на Тръмп вече обсъжда тайното оръжие, което САЩ притежават срещу Саудитска Арабия и което ще сложи край на ценовата война на петролните пазари.

NOPEC 

Оръжието се нарича Закон срещу картелите за производство и износ на петрол, или NOPEC, последно използван от САЩ през 2018 г., когато Рияд си позволи да изпрати цената на Брент над 70 долара за барел, задържайки я над това ниво месеци наред след март. Всяка подобна цена се считаше и се счита от администрацията на президента на САЩ за област, в която американските петролни производители понасят щети, свързани с рентабилността, като това, следователно, застрашава сигурността на американската икономика. По-конкретно, изчислено е, че всяка промяна в цената на суровия петрол от 10 долара за барел води до 25-30-процентна промяна в цената на един галон бензин, като за всеки цент на растеж на цената на бензина се губят по 1 млрд. долара потребителски разходи.

В онзи момент през 2018 г. Доналд Тръмп предупреди саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, точно когато цената на Брент приближаваше 80 долара за баре, че „той няма да издържи на власт и две седмици без подкрепата на американските военни“.

Ситуацията през въпросната година подтикна Вашингтон да задържи Рияд обвързан със законопроекта NOPEC.

Но какво представлява NOPEC?

Това „оръжие“ на администрацията на Тръмп би направило незаконно всяко изкуствено ограничаване на производството на петрол (и газ) или определянето на цени, нещо, което прави Организацията на страните износителки на петрол (ОПКЕ) и в частност Саудитска Арабия.

В сегашната ситуация NOPEC може да действа като начин, по който да се попречи на Русия да реанимира ОПЕК+, но само, ако законопроектът бъде одобрен и влезе в сила. Той незабавно ще премахне суверенния имунитет на картела, който понастоящем съществува в съдилищата на САЩ. Това би оставило Саудитска Арабия, например, открита към съдебни искове съгласно съществуващото антитръстово законодателство на САЩ. След това САЩ ще имат законно право да замразят всички банкови сметки на Саудитска Арабия, да изземат активите ѝ в американската икономика, да преустановят използването на американските долари от саудитците навсякъде по света и да тръгнат след Aramco и неговите активи и средства, тъй като все още е мажоритарно държавно средство за производство и търговия.

Това би означавало също така, че Aramco ще се сблъска с риска да се разпадне на по-малки съставни компании, за които не се смята, че нарушават правилата за конкуренция в сектора на петрола, газа и нефтохимическата промишленост или влияят върху цената на петрола.

Доскоро законопроектът напредваше с бързи темпове и наистина беше на крачка да бъде приет преди Тръмп да наложи вето, след като саудитците направиха това, което им беше казал.

Но мнението на президента на САЩ вероятно не се е променило по отношение на NOPEC.

„САЩ са твърдо ангажирани към отворените, честни и конкурентни пазар за глобална търговия с енергия. Не подкрепяме поведение, нарушаващо пазара, включително и картелите“, заяви той още през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
"Може внезапно саудитската *** да се окаже зъл фиктатор. Санкции, конфискация на пари и собственост... пълната там програма. Демокрацията долита под крилете на Б-52! "И оцелелите Б-2 стигат за тая пустиня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
mirodes
преди 4 години
И какво като свърши нефта в САЩ?Всяка държава,добиваща нефт,с радост би им продала нефт.А САЩ имат резерви още поне за 40 години/и не добиват само шистов нефт/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
panther
преди 4 години
Може внезапно саудитската *** да се окаже зъл фиктатор. Санкции, конфискация на пари и собственост... пълната там програма. Демокрацията долита под крилете на Б-52!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
Achtung
преди 4 години
Само на мен ли ми се струва странно, че когато имаше картел ОПЕК+ САЩ си мълчаха, а сега когато всеки произвежда колкото може и има наистина свободен и конкурентен пазар и в следствие на конкуренцията и силното предлагане цените падат, САЩ ще конфискуват имущество на СА и запорира сметки...... Взел съм пуканки, едно роло тоалетна хартия и верния Глок 17 и чакам развръзката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Toranaga
преди 4 години
Този подход - каквото не ти пасва да увиваш в законова обвивка, отблъсква симпатиите към тази страна и кара да се търсят алтернативи. Друг въпрос реално седи пред САЩ - като свърши шиста накъде - всички находища от 2011 - 2014 са с логаритмично намаляване на добива .. Евтините находища се екцтрахират сега ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още