IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Рецесията ще е поне толкова лоша колкото предходната финансова криза

Фондът смята, че през 2021 г. ще видим възстановяване

20:18 | 23.03.20 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че очаква глобалната рецесия тази година да бъде поне толкова лоша, колкото по време на финансовата криза преди повече от десетилетие, последвана от възстановяване през 2021 г., пише Bloomberg.

Близо 80 държави са поискали спешно финансиране от базирания във Вашингтон МВФ, обяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева в изявление след конферентния разговор с централните банкери и финансовите министри от страните от Г-20. Георгиева посочи, че фондът силно подкрепя извънредните фискални действия, предприети от много страни и приветства хода на големите централни банки за облекчаване на паричната политика.

„Тези смели усилия не са само в интерес на всяка страна, но и на световната икономика като цяло“, гласи изявлението. „Ще са необходими още повече, особено на фискалния фронт“.

Изявлението на МВФ последва спешния разговор на Г-20 в понеделник за обсъждане на глобалния икономически спад заради пандемията и работата по съвместен отговор на кризата. Отново днес Федералният резерв обяви серия от мерки, включително за домакинствата и служителите, за които несигурностите нарастват.

МВФ заяви, че работи в тясто сътрудничество с други международни финансови институции за осигуряване на силен координиран отговор и отново посочи, че е готов да разгърне целия си капациет за кредити за 1 трлн. долара.

За да има възстановяване следващата година, „от първостепенно значение е да се приоритизира ограничаването на вируса и укрепването на здравните системи навсякъде“, заяви Георгиева. „Икономическото влияние е и ще бъде тежко, но колкото по-бързо спре вирусът, толкова по-бързо и по-силно ще бъде възстановяването“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
За разлика от Япония, която е 2-рият най-голям износител в света след Китай развитият запад, с изключение на Германия, не произвежда абсолютно нищо и внася всичко от най-вече от Китай. Аз разлика от Япония, чийто граждани и днес имат големи спестявания които купуват държавен дълг, развитият запад няма спестени и 1000$ и има само дългове... Всичките страни от развития запад ще имат нестабилна инфлация - огромна инфлация, нищо общо с Япония, но никой няма да купува акции, ценни книжа и имоти, а вместо това ще харчи всичко за неща от първа необходимост: храни, лекарства, здравни услуги, дрехи... Германия вероятно ще бъде единствената страна, която ще избегне хиперинфлацията, а тя половината си беше от Източния блок...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
крас
преди 4 години
За съжаление си безкрайно прав/ва/Лошото е, че след ДЕПРЕСИЯТА идва и войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Painkiller
преди 4 години
Това, което казваш, и според мен е донякъде логично. Но в Япония реално нямаше труднопрогнозируема инфлация и това им помагаше дотук. При настоящата криза мисля, че нестабилната инфлация ще бъде основен проблем. И то не за отделна държава, а в целия развит зЗапад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Япония 32 години години вече не може да се възстанови от пукането на имотния балон през 1989г. Тогава Nikkei 225 беше над 40 хил. пункта, а днес след 32 години е под 17 хил. т.е. дори половината не е върнато обратно. Японците може и да почакат още 50-100 години докато Nikkei 225 се качи обратно над 40 хил... Но това не е всичко - светът е Япония, никога няма да доживеем Sofix да се качи пак над 2000 пункта колкото беше 2006-2007, да не говорим за DJIA 30 хил. и през 2050 няма да стане това... Наслаждайте се се на мечия пазар сега, защото след него възстановяване няма да има в рамките на вашия живот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
Икономическото влияние е и ще бъде тежко, но колкото по-бързо спре вирусът, толкова по-бързо и по-силно ще бъде възстановяването.Какъв вирус бе ... па и "възстановяване" ... инфлация и намаляване на задлъжнялостта в световен мащаб ... масово ограбване на хората !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Не лельш Сталинко, объркала си се нещо. Сегашното не рецесия, а ДЕПРЕСИЯ и то много по-лоша от Великата депресия от 30-те. 2021 все още ще сме в разгара на мечия пазар и DJIA ще е под 10 000 пункта - с една дума няма да дори следа от взъстановяване. Безработицата ще е на север от 20%... Депресиите са изключително продължителни - за справка Великата Депресия(1929-1945) или Японската Депресия от (1989 - до днес) както казах повечето хора родени днес няма дори да доживеят възстановането...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още