IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалът на плана за фискални стимули в САЩ натежа над щатските борси

За втори пореден път този план не получи одобрение

23:33 | 23.03.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Щатските борсови индекси записаха силен спад в понеделник, след като властите в САЩ не успяха да приемат големите фискални стимули, необходими за справяне с кризата с коронавируса. Преговорите продължават, но инвеститорите вярват, че колкото по-дълго чака Вашингтон, толкова по-голяма ще е щетата за икономиката, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи деня с 582,05 пункта надолу, или 3,1%, до 18581,93 пункта. Това е най-ниското му ниво в края на търговията от ноември 2016 г.

S&P 500 отписа 2,9% до 2237,40 пункта.

Технологичният Nasdaq Composite се понижи само с 0,3 на сто до 6860,67 пункта, след като инвеститорите започнаха полека да залагат на акциите на технологични компании.

За втори път в рамките на по-малко от 24 часа проектозаконът, който щеше да отключи големи финансови разходи за стимулиране на икономиката на САЩ не успя да получи одобрение. По-рано в понеделник финансовият министър Стивън Манучин заяви пред CNBC, че Конгресът е „много близо“ до даването на зелена светлина на фискалния пакет. Той допълни, че мерките могат да „минат“ днес.

Провалът обаче беше достатъчен отново да натежи над Wall Street, въпреки обявените от Федералния резерв мерки досега.

Книжата на Boeing повишиха стойността си с 11%, след като Goldman Sachs направи смело изявление в неделя вечерта, казвайки на клиентите си, че компанията има достатъчно средства, за да преживее кризата, свързана с коронавируса. Цената на акциите на гиганта е с 66% надолу от началото на годината. Освен това Boeing се отказа от дивидента си.

Дейвид Костин, главен стратег в Goldman Sachs, коментира, че разликата между бързо и бавно възстановавяне на фондовите борси ще зависи от три фактора: колко бързо се овладее вирусът, дали компаниите ще имат „достъп до достатъчно капитал и ликвидност, за да преживеят 90 до 180 дни“ и дали фискалните стимули могат да стабилизират прогнозата за растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
след 3 месеца ФАЩ ще са номер 2 и номер 3 след ЕС....и трябвада свикнат с тази мисъл. Трилионните им избушеняци ви обраха паричките.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
Цяла америка зае0а раотатата и хукнаха да се бият за пушки и кенефна хартия!!!Това е великата америка, на която се покланяте с милиони....о вий глупци!!!Като потърпевш и очевидец на БГкомунизма ще ви каожа, че същите хора и по същия начин днес целуват краката на няква туркина американска амбасадорка....все едно сме в 1984та...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
глуу.пако, говориш за хората които го спасиха от импийчмънт и дето са от неговата партия... не се ли усещаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
За какво сриване говориш и за каква икономика?Тя си се беше сринала и преди вируса да дойде...Няма значение скоро ще видим DJIA под 5000 и S&P500 под 500.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
kane
преди 4 години
...и това може да се каже че е началотоБорсите по цял свят са под 5 годишният си минимум с изключение на ФащИма и прогнози за трицифрени числа на СП500Уживелите ще видят какво ще стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Престъпниците от Конгресът ще сринат американската икономика в опитите си да саботират президентът и да бойкотират преизбирането му. Жалко, че Тръмп е човек демократичен - и не се решава да вземе еднолично властта, да се обяви за дуче и да смаже тия бандити веднъж завинаги.Дори нашите политици тука се държат по-адекватно и единно в криза.И не бих казал, че днешните спадове са толкова драстически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още