IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter сви прогнозата си за тримесечието

Преди това тримесечие компанията беше отчела девет поредни тримесечия на рентабилност

11:17 | 24.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Twitter Inc. намали прогнозата си за приходите и предупреди за загуба за текущото тримесечие, като се позова на спад на разходите на рекламодателите в социалната мрежа по време на избухването на коронавирусната пандемия.

Приходите през първото тримесечие ще се свият "леко" спрямо предходната година, докато очакванията на анализаторите бяха средно за ръст от 11%, според проучване на Bloomberg. Базираната в Сан Франциско Twitter заяви, че очаква да понесе оперативна загуба за периода според изявление от понеделник, и оттегли годишните си прогнози за капиталовите разходи.

„Въздействието на Covid-19 започна в Азия и след като се разгърна в глобална пандемия, през последните няколко седмици повлия на рекламните приходи на Twitter по-значително“, казва в изявлението главният финансов директор Нед Сегал.

Преди това тримесечие компанията беше отчела девет поредни тримесечия на рентабилност по общоприетите счетоводни принципи. И въпреки че пандемията накара Twitter да отхвърли предишните финансови прогнози, тя оказва положително влияние върху растежа на потребителите, чийто брой нарасна, тъй като все повече хора се обръщат към услугата за актуализация на горещите новини. Досега за първото тримесечие средно 164 милиона потребители посещават Twitter всеки ден, поясняват от компанията, увеличавайки броя с 12 милиона спрямо предходното тримесечие, което е 23% скок спрямо година по-рано.

„Целта на Twitter е да служи на публичния диалог и в тези размирни времена работата ни никога не е била по-важна“, казва в изявлението главният изпълнителен директор Джак Дорси. „Виждаме значимо увеличение на хората, които използват Twitter, и нашите екипи демонстрират невероятна устойчивост, адаптирана към тази безпрецедентна среда“, Twitter посъветва по-рано този месец всички свои служители в световен мащаб да започнат работа от дома си.

Не е ясно как понижените финансови перспективи ще се отразят на работата на Дорси. По-рано този месец компанията сключи споразумение с група активисти инвеститори, които искаха да накарат съоснователя Дорси да напусне компанията, като по същество му поставиха план за подобряване на производителността, за да се увеличи използването и приходите от продажби на Twitter.

Като част от споразумението Twitter зададе „амбициозни“ цели около новите потребители и приходите от потребител. Компанията е насочена към 20% ръст на потребителите през годината и заяви, че има за цел да „ускори растежа на приходите на годишна база и да спечели дял на пазара на дигитална реклама“.

Коронавирусната епидемия вече заплашва способността на Twitter да изпълни тези цели. Дорси каза, че преразглежда плановете си да работи през половината година в Африка, решение, предизвикано от разпространението на епидемията, но също и заради засиления контрол върху неговата роля.

Акциите на Twitter, които приключиха сесията на ниво от 24,69 долара, не отчетоха промяна след обявяването на новината. Те отчетоха спад от 23% през тази година на фона на по-широкия срив на фондовата борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още