IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва в очакване на съгласие за стимулите в САЩ*

Пакетът от фискални стимули не получи одобрението на Сената при втори пореден вот, но финансовият министър Стивън Манучин е уверен в успеха му

09:21 | 24.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават във вторник с надеждата, че в Съединените щати скоро ще бъде постигнато съгласие за пакет от стимули в размер на 2 трилиона долара, който може да притъпи икономическото въздействие на коронавируса и да подкрепи търсенето на петрол, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 1,16 долара, или 4,29%, до ниво от 28,19 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 24,58 долара за барел, което е повишение от 1,22 долара, или 5,22%.

"Петролът поскъпва главно на гърба на по-слабия долар, който от своя страна отчита понижение в стойността си заради безпрецедентните мерки на Фед", казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA. „Волатилността на WTI ще остане висока и търговците не трябва да се изненадват, ако в крайна сметка това рали избледнее“, добави той.

Федералният резерв на САЩ въведе в понеделник нетрадиционен набор от мерки с цел подпомагане на икономиката. Въпреки че пакетът от фискални стимули срещу коронавируса в размер на 2 трлн. долара не получи одобрението на Сената на САЩ за втори пореден път в понеделник, министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин изрази увереност, че споразумението ще бъде постигнато скоро.

Очакваният стимул натежава над американския долар, тъй като ще увеличи предлагането на пари в брой. По-слабата валута повишава цените на петрола, деноминирани в долари, тъй като купувачите, плащащи в други валути, ще плащат по-малко за суровината.

И все пак общите перспективи за търсенето остават ниски, докато съществуват забрани за пътуване и правителствата ограничават търговските дейности, за да предотвратят разпространението на коронавируса.

Цените и маржовете на печалба за моторни и авиационни горива в световен мащаб са под силен натиск от пониженото търсене, тъй като страните налагат забрани за пътуване, принуждавайки повече рафинерии да съкратят производството и да намалят търсенето си на суров петрол.

Притесненията за търсенето на петрол бяха предизвикани и от удвояването на новите случаи на коронавирус в Китай, най-големият вносител на петрол в света, причинено от скока на заразени пътници, които се връщат у дома от чужбина.

„Макар че очакваното продължително отсъствие на въздушен трафик представлява значително препятствие само по себе си, ... очакваният скок в предлагането предполага, че запасите ще се запълнят много бързо, а след това цените ще спаднат, тъй като физическото търсене продължава да намалява“, казва Стивън Инес, главен стратег на световните пазари в AxiCorp.

Цената на златото бележи ръст от 2,09% до ниво от 1600,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:03 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още