IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страни от Близкия изток и Централна Азия се обръщат за помощ към МВФ

Очаква се Киргистан да бъде първата страна в региона, която ще получи подкрепа от фонда

13:57 | 24.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg

Редица държави от Близкия изток и Централна Азия са поискали финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ), за да се справят с негативните ефекти от разпространението на коронавируса, съобщава Ройтерс.

Очаква се Киргистан да бъде първата страна в региона, която ще получи подкрепа от фонда.

Правителствата не бива да пестят разходи за подпомагане на техните здравни системи и за укрепване на мрежите за социална сигурност въпреки свитите им бюджети, написа Джихад Азур, директор на отдела за Близкия изток и Централна Азия към МВФ.

„Отговорите на икономическата политика трябва да бъдат насочени към предотвратяване на развитието на пандемията – от временна криза в здравеопазването в продължителна икономическа рецесия с трайни загуби от благосъстоянието на обществото чрез увеличаване на безработицата и фалити“, предупреди Азур. 

Според него централните банки трябва да са готови да предоставят ликвидност на банките, особено за подпомагане на кредитирането на малките и средни предприятия (МСП), докато конвенционалните фискални мерки за подкрепа на икономиката - като например разходите за инфраструктура - могат да бъдат обмислени, след като кризата започне да се разсейва.

МВФ заяви, че работи за ускоряване на одобрението на исканията за спешно финансиране в региона, като тази седмица ще бъде разгледано първо изплащане за Киргистан.

По думите на Азур пандемията се е превърнала в най-голямото краткосрочно предизвикателство в региона, след като е засегнала близо три четвърти от страните там.

Крехките и разкъсвани от конфликти държави като Ирак, Судан и Йемен са изправени пред особено тежко предизвикателство.

Според базиран от Вашингтон кредитор регионът е изправен пред едновременни шокове поради свиването на търговията, спада на вътрешното и външното търсене, прекъсванията в производството и затягащите се финансови условия.

Износителите на петрол са изправени пред допълнителния шок от понижаването на цените на суровината, след като Саудитска Арабия и Русия започнаха война за пазарен дял след краха на преговорите във Виена за допълнителни съкращения в добива.

 По-ниските приходи за износителите на петрол биха оказали натиск върху техните бюджети, "прехвърляйки се върху останалата част от икономиката", предупреди Азур.

Туризмът е силно засегнат в онези страни, където той играе важна роля за икономиката, като Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
"Правителствата не бива да пестят разходи за подпомагане на техните здравни системи и за укрепване на мрежите за социална сигурност въпреки свитите им бюджети, написа Джихад Азур, директор на отдела за Близкия изток и Централна Азия към МВФ."Да си дойдем на думата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още