IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължават се сроковете за отчети и общи събрания на публичните дружества

Одитираните индивидуални отчети вече са със срок до 31 юли 2020 г., вместо до края на март 2020 г.

11:42 | 24.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов</em></p>

Снимка: Олег Попов

Силно се удължават сроковете за публикуване на отчети и провеждане на общи събрания от публичните дружества, става ясно от текстовете в Закона за за мерките и действията по време на извънредното положение, обявен с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., съобщи Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите в България (АДВИБ).

По отношение на годишното финансово отчитане сроковете за представяне на индивидуални годишни и консолидирани финансови отчети от страна на публичните дружества и емитентите е удължен до 31 юли 2020 г.

В момента срокът за индивидуалните годишни отчети беше края на март 2020 г., а за консолидираните края на април 2020 г., тоест удължаването е с няколко месеца.

Що се отнася до тримесечното и шестмесечното отчитане, сроковете се  удължават до 30 септември 2020 г. Това касае отчетите за първото тримесечие на 2020 г. и тези за полугодието на 2020 г. Досега отчетите за първото тримесечие трябваше да се предоставят съответно до края на април за индивидуалните (неконсолидирани) и до края на май за консолидираните. Удължаването е с до 4 месеца. Полугодишните неконсолидирани отчети трябваше да се представят до края на юли, а консолидираните до края на август. Тук удължаването е с 2 и 1 месец.

Относно отчитането от емитентите на емисии необезпечени или обезпечени облигации сроковете се удължават до 30.09.2020 г. Отново удължаването е с до 4 месеца.

А за задължението за провеждане на редовно годишно общо събрание на публичните дружества срокът се удължава до 30.09.2020 г. Досега крайният срок беше 30 юни, тоест удължаването е 3 месеца.

Нови моменти са също, че не се изисква полагането на професионалния печат на регистрирания одитор върху одитирания отчет, а може да се ползва електронен подпис.

Задължението на регистрирания одитор да изготви доклад за прозрачност и да го публикува на интернет страницата му се удължава до 31 юли 2020 г.

Задължението на Одитния комитет на публичното дружество да изготви и представи чрез своя представител на КПНРО годишен доклад за дейността си се удължава до 30 септември 2020 г.

 

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още